Kiskorú veszélyeztetésével gyanúsítják a pécsi papot

Kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoznak egy 42 éves baranyai pap ellen, aki a közelmúltban lelkiismereti okok miatt mondott le a szolgálatról. Az egyik helyi gyülekezet tagjai szerint cserben hagyta őket a plébános, amikor két hete szó nélkül távozott.

Udvardy György megyéspüspök közleményéből derül ki, hogy az atya, a Pécsi Egyházmegye papja súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte évekkel ezelőtt történt események kapcsán, amelyek felvetik fiatalkorú veszélyeztetésének alapos gyanúját.

reverenda
A papot nem látták két hete a gyülekezetében sem

– Önmagára vonatkozó bejelentését előzetes vizsgálat keretében kivizsgáltam, és őt az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztettem. Bejelentésével kapcsolatosan minden szükséges egyházi és világi hivatalos lépés megtörtént – írja a közlemény. A püspökség az ügyről minden olyan iskolát tájékoztatott, ahol az atya hittant tanított.

Az eljárás ténylét a Baranya Megyei Rendőr-Főkapitányság is megerősítette.

– Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egy 42 éves szentlőrinci születésű férfi ellen kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást. A nyomozás érdekeire való tekintettel további tájékoztatást nem áll módunkban adni – áll a közleményben.

A gyülekezetét meglepetésként érte az atya eltűnése, mert ő volt az, aki életet vitt a település hitéletébe.

– 10 éve jött, akkor néhány idős nő járt misére, most alig lehetett beférni a temploma, erre csak úgy eltűnni – mondta egy helybéli, aki szerint sok pletyka kering a faluban. Több helyi szerint az atya szerelmes lett, ezért lépett le.

– Nagyon jó viszonyban volt mindenkivel. Úgy érzem cserben hagyott minket, igazán szólhatott volna az utolsó miséjén, hogy többet nem látjuk – mondta egy másik asszony.

Képünk illusztráció

Hirdetés