Lájkvadászok nyírják ki az ablakokból kukkoló Mikulásokat

miki6

hirdetés

Lájkvadász szülők végzik ki hamarosan az utolsó kukkoló Mikulásokat. Egyre kevesebb csokimikulás kerül ki a pécsi ablakokba, pedig évtizedekig elterjedt szokás volt, hogy a gyerekek a végsőkig aszalták az ajándékokat az ablakpárkányokon, hogy minden járókelő láthassa mit kaptak.

 

miki5

A csokimikulásokat ma már vadászni kell, a gyerekek és a szülők többsége már csak a közösségi oldalakon büszkélkedik velük.

miki1

A régi szokás a legtöbb helyen már feledőben van, a belvárosban már nem találtunk ablakokból tekintgető Mikulásokra, viszont a Tettye szűk utcái és sikátorai még őrzik a régi szokást.

miki8

 

A hagyomány magmaradását nem segíti, hogy a modern nyílászárók miatt hiába kerülnek az ablakba az ajándékok, már csak a tetejük látszik ki. A csokimikulások már csak a régi, kifelé és befelé nyíló ablakközökben érzik jól magukat, onnan még jó kilátás nyílik a párás-jégvirágos ablakokon keresztül az utcákra.

miki3

 

Többségükkel már csak a közösségi oldalakon találkozhatunk, mielőtt felfalják őket, képüket lájkvadász szülők osztják meg profiljukban.