Pécsre jön szerdán a Mikulás

Az egyiket szinte mindenki ismeri, a másikról a gyerekek többsége még nem hallott. Miklós napján mindkettőhöz el lehet zarándokolni: a lappföldi Mikulásnál dermesztő hideg, havazás, Szent Miklós török városában nyárias idő vár ránk. Joulupukkikal a pécsi Széchenyi téren december 2-án 17 órától lehet  találkozni. 

hirdetés

demre
A pécsi adventi vásáron idén a lappföldi Mikulás teszi a tiszteletét.  Joulupukki idén már 13. alkalommal érkezik Magyarországra, a pécsi Széchenyi téren december 2-án 17 órától lehet vele találkozni.  Rovaniemiből, a lappföldi városból jön először Budapestre november 28-án. Kilencnapos tartózkodása alatt kilenc várost és kisebb települést látogat meg; Baranyában Pécsre, Komlóra és Geresdlakra is elutazik.

Aki azonban otthonában akarja látni a lappföldi Mikulást

Miklós napon több utazási iroda is szervez utat Rovaniemibe. Egy három éjszakás túra fejenként 330 ezer forintba fáj, vagyis ez egy négytagú családnak nagyjából egymillió forintot jelent. Ezért az összegért kétszer is találkozhatunk a Mikulással, de benne van a Mikulás rénszarvasfarmjának meglátogatása, hómotorozás, és közös mézeskalács készítés is. Az ár nem tartalmazza a napközbeni ékezést – ez akár 10 ezer forint is lehet személyenként – , ahogy fakultatív programokat sem. További költség lehet még az 50 ezres repülőtéri illeték, valamint a Mikulás Park 10 ezer forintos belépője, amit szintén fejenként kell kifizetni.

Ha ennyi pénzt nem szánunk rá, akkor saját szervezésben fejenként 100 ezerért hasonló programot összehozhatunk a családnak.

demre3

A Szent Miklós-rajongóknak sem kell aggódnunk, sőt a törökországi Demrében, Szent Miklós városában nyári időjárás vár a zarándokokra. Ide nincs szervezett utazás, de egyénileg fejenként 70-80 ezer forintból kihozható egy hosszú hétvége.

Demre ókori városa a török riviérán, Antalya mellett található. Szállások már napi ötezer forinttól elérhetőek, a gasztronómia pedig pazar.  Nem utolsó szempont, hogy amíg Lappföldön -10, addig Demrében 20 fok vár minket.

Az igazi Mikulás legendája az egykor az ebben a városban élt Szent Miklós püspök alakjából származik. A legenda szerint három, eladósorban lévő lány azon vitatkozott egy este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök, és meghallotta a lányokat. A püspök ezért a templomból egy marék aranyat hozott, és azt keszkenőbe kötve bedobta az ablakon.

A jótevő azonban nem fedte fel kilétét, és az emberek között szárnya kelt, hogy a városhoz közeli, hóborította Taurus-hegyről maga a Tél-Apó jött el ajándékokkal. A titok persze később kitudódott. A jó Miklós püspök élete azonban nem volt túl szerencsés, hiszen a keresztényüldözések alatt őt is elfogták és bebörtönözték.

A történet aztán a szentté avatott Miklós püspök december 6-i egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században. Az ehhez kapcsolódó szokás ma is él: Mikulás az ablakokba helyezett és kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz aznap reggel.

A pécsi bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és egyéb rendezvényeken már csak a modern Mikulással lehet találkozni. Szent Miklós alakját legfeljebb a templomokban lehet majd fellelni december hatodikán, nálunk a Pécsi Székesegyházban, a vasárnap délelőtti gyerekmisén.