2 és fél milliárd értékben fejleszt a Pétáv Kft., amely során több szolgáltatói tömbhőközpontot is megszüntetnek és új fogyasztókat is bekapcsolnak a távhőellátásba. 

A Pétáv Kft. a Nemzeti Fejlesztési Programirodával együttműködve támogatási kérelmet nyújtott be a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében egy közel 2 és fél milliárd forint beruházási költségű fejlesztési programra, ötven százalékos támogatási igénnyel a „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése” című felhívás feltételei szerint. A projekt 1,248 milliárd forint összegű európai uniós támogatást kapott.

A program során 22 elavult szolgáltatói tömbhőközpontot szüntetnek meg és helyettük 141 új, korszerű felhasználói hőközpontot alakítanak ki, valamint új fogyasztókat is bekapcsolnak a távhőellátásba. Ezek mellett a társaság által üzemeltetett földgáztüzelésű kazánnal ellátott öt épületet távhőre csatlakoztatják.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt során 167 új korszerű hőközpont létesül és mintegy 11 ezer méter nyomvonal-hosszúságú előre szigetelt vezeték épül. Ennek a fejlesztési programnak a keretében idén februárban a korszerű, környezetbarát és megújuló alapú távhőre csatlakozott a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a Pécsi Tudományegyetem Damjanich utcai kollégiuma és a Ferencesek Kertje társasház.

A 68 millió forint értékű beruházással 1700 kW teljesítménnyel bővült Pécs távhőellátása, ezzel éves szinten nagyjából 375 tonnával lesz kevesebb a szén-dioxid-kibocsátás, mintha az épületek egyedi fűtést használnának. A távhőrendszer bővülése nem csak a város levegőjét óvja, de növeli a távhőszolgáltatás energiahatékonyságát és hosszabb távon kedvezően befolyásolja a pécsi távhőárak alakulását is. A projekt hatályos támogatási szerződése szerint a beruházás fizikai befejezésének határideje: 2019. szeptember 1.

(x) fizetett hirdetés