Hende: hamarosan döntenek a lokátorról

A Honvédelmi Minisztériumban egyelőre sem döntés, sem javaslat nem született arról, hova telepítsék a korábban a Zengőre, illetve a Tubesre tervezett NATO-lokátort; Hende Csaba miniszter csütörtökön a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy egyelőre vizsgálják a lehetséges helyszíneket.

hirdetés

Szavai szerint a legjobb megoldás az első tervezett helyszín, a Zengő lett volna, mert a szóba jött többi helyszínről nem lehet teljes a lefedettség, szükség lenne “réskitöltő század” fenntartására. Hende Csaba azt mondta, hogy a Szlovéniába telepítés mellett is vannak érvek, ellenérvek, de erről sem született döntés. A HM rövid időn belül kialakítja álláspontját – tette hozzá.

A miniszter szerint az új helyszín kijelölésénél több egymással versengő szempont van, így a környezetvédelem is, “de a haza biztonsága mindenek feletti”. A Népszava online kedden közölt értesülése szerint a Tubes és a Zengő között, Hármashegyen építenék meg a radart. Az MTI által megkérdezett civil mozgalmak és a pécsi MSZP nem támogatja a szóba jött új helyszínt, amely a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet, a NATURA 2000 ökoháló része.

A NATO 2006 májusában katonai-szakmai szempontból fogadta el a háromdimenziós lokátor tubesi helyszínét. A Honvédelmi Minisztérium által kiadott építési engedélyt Pécs városa megfellebbezte. Tiltó módosító rendeleteket hoztak az építkezés megakadályozására, amelyeket az Alkotmánybíróság utólag alkotmányellenesnek ítélt.

Tavaly év végén a pécsi önkormányzat lezáratta a Tubesre vezető utat, Páva Zsolt polgármester pedig bejelentette: megakadályozzák a hegyre tervezett katonai radarállomás építését. Idén március 17-én a Legfelsőbb Bíróság új eljárásra kötelezte a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium építési hatósági osztályát.