Hepatitis: Tudta ezt?

Világszerte félmilliárd körül lehet a krónikus Hepatitisz B illetve C fertőzésben szenvedők száma. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére július 28. a Hepatitisz világnapja. Magyarországon a fertőzöttek száma mintegy százezerre tehető, akik közül sokan nem is tudnak betegségükről – közölte lapunkkal Máté Zsolt, az INDIT Közalapítvány munkatársa.

hirdetés

A Hepatitisz betegség a máj gyulladása, melyet vírusok is okozhatnak. A fertőző májgyulladás egyik formája a Hepatitisz C vírus által okozott megbetegedés, mely vér útján terjed. Ez a betegség azért veszélyes, mert krónikus májbetegséget okoz, melynek hosszú távú következménye májzsugor, májrák is lehet. Magyarországon a Hepatitisz egyike a leggyakoribb fertőző betegségeknek, a krónikus májbetegséget pedig a vezető halálozási okok között említhetjük.

Hepatitis

A Hepatitisz C ellen nem létezik védőoltás, de tehetünk a fertőzés elkerüléséért. Mivel a betegség elsősorban vérrel terjed, a védekezés szempontjából fontos a mások vérével szennyezett tárgyak használatának kerülése, ilyen lehet például a borotva, körömvágó olló. Nem stabil párkapcsolat esetén védelmet nyújthat a gumióvszer használata és a menstruáció alatti nemi aktus kerülése. Veszélyforrást jelenthet a nem szakszerűen sterilizált eszközökkel végzett testékszer behelyezése, tetoválás, továbbá a drogfogyasztás során közösen használt szipka vagy fecskendő. A Drogambulancia tűcsere programjai igyekeznek megelőzni a fertőzés terjedését, emellett fontos szempont, hogy a későbbi gyógyulást, józanodást segítheti, ha a rehabilitáció mellett nem kell súlyos májbetegséggel, májrákkal is megküzdeni a pácienseknek.

A fertőzés általában csak szűrővizsgálat alapján derül ki. (Az INDIT Közalapítvány egy országos szűrő kampányhoz csatlakozott, amely során Pécsett idén májusban 19 fő bizonyult Hepatitsz C vírussal fertőzöttnek.) A legtöbb Hepatitisz vírushordozó akár évekig tünetmentes marad, ritkán influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, (fáradékonyság, láz, gyengeség, émelygés, étvágytalanság) vagy sárgás bőr és szemgolyó utalhat a fertőzésre. Ha valaki Hepatitisszel fertőzött személy vérével vagy vérrel szennyezett tárggyal érintkezett, célszerű felkeresni a háziorvosát, illetve elmenni szűrővizsgálatra. Fontos tudni, hogy biztos eredmény, csak a megfertőződést követő néhány hónappal később mutatható ki.