Hepp Mihály: történelmi lépés a Krleza átvétele

Az Országos Horvát Önkormányzat elnöke megköszönte a pécsi önkormányzat hat évtizedes gondoskodását és odaadó segítségét a Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon fenntartásának ünnepélyes átvételekor, kedden.

hirdetés

Ahogy arról a minap beszámoltunk, idén nyártól fenntartót vált a Szigeti úti Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, hiszen az intézmény az Országos Horvát Önkormányzat kezelésében működig a következő tanévtől. Az iskolát hatvan esztendeje a pécsi önkormányzat tartja fenn, tegyük hozzá: eredményesen, hiszen az oktatási központ azon kevés pécsi iskolák közé tartozik, amelyek általános iskolai beiskolázási mutatói emelkedtek az elmúlt időszakban. Az intézmény kihasználtsága is magas: kilencven százalékos, ráadásul hat megyéből, s két szomszédos országból is tanulnak itt diákok.

Mint azt Páva Zsolt az átadásról és átvételről szóló megállapodás ünnepélyes aláírása előtt lapunknak elmondta, tavaly áprilisban, a közoktatási rendszer átszervezésekor fogalmazódott meg az igény az Országos Horvát Önkormányzat részéről, hogy szívesen átvenné Pécstől a Szigeti úti intézmény fenntartását.

„Egy közösség jogos igényének felel meg az önkormányzat az iskola átadásával, s ezzel egyben az eddigi sikeres működtetés felelősségét is átadja a nemzetiségi önkormányzatnak” – mondta a városvezető, aki reményét fejezte ki, hogy az intézmény a jövőben is legalább olyan eredményes marad, mint eddig.

Erre minden esély meg is van, hiszen – mint azt Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke elmondta munkatársunknak – korábban, a hercegszántói iskola átvétele után is megállták már a helyüket a horvátok. Abban az intézményben a korábbinál háromszor több diák jár már.

Az elnök kitért rá: lehetőséget kaptak, egyben felelősséget vettek át a fenntartóváltással. Azt szeretnék elérni, hogy a nemzetiségi kezelésben tovább erősödjenek az intézmény kapcsolatai a horvát állammal, s hogy legalább a jelenlegi szinten maradjon, vagy tovább javuljon az iskola financiális helyzete.

Győrvári Gábor Zoltán, az intézmény vezetője az iskola várható jövőjével kapcsolatban korábban már elmondta lapunknak: a beiskolázások, a tanulók körülményeiben érdemi változás a jövőben sem várható. A vezető szerint ezt követően is stabil keretek között tudnak működni.