Hétmilliót spórol a kormányhivatal

Új nyílászárókat és hőszigetelést kapott tíz kormányhivatali épület és a fejlesztéseknek még koránt sincs vége. Összesen 100 épületet korszerűsít a Baranya Megyei Kormányhivatal európai uniós projektek segítségével, céljuk pedig az energiafelhasználás csökkentése. 

hirdetés

Az új alapokon nyugvó Nemzeti Energiastratégia a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatóságát, biztonságát és gazdasági versenyképességét biztosítja. Ehhez szükséges az energiafelhasználás csökkentése is, amelynek eléréséhez elengedhetetlen a különböző energiahatékonysági intézkedések bevezetése, és e téren a közintézmények példamutató szerepe. A projektek keretében megvalósuló, az energiahatékonyság fokozására irányuló beruházásokkal a Baranya Megyei Kormányhivatal is hozzá kíván járulni Magyarország primerenergia-felhasználásának csökkentéséhez.

Két különböző projekthez kapcsolódó európai uniós támogatásnak köszönhetően Pécsen hat, Szigetváron, Komlón, Siklóson és Mohácson pedig egy-egy épület korszerűsítésére került sor. A nyílászárókat és a szigetelést érintő felújítások alapvető célja az energiafelhasználás csökkentése, és – az így elért energia-megtakarítás révén – az érintett épületek energiahatékonyságának növelése. Mivel valamennyi ingatlanban jelentős ügyfélkört érintő közfeladatokat látnak el, a társadalom széles rétegei válnak a fejlesztések haszonélvezőjévé, a Kormányhivatal így megtakarított éves energiaköltsége pedig közel 7 millió forint.

A harmadik európai uniós projekt keretében a Kormányhivatal a tervezett energia-megtakarítást eredményező beruházások előkészítését valósítja meg. Ennek érdekében 100 kormányhivatali épületről készült ún. épületállományi kataszter, hogy az ebben található ingatlanok rangsorolását követően a kiválasztott épületek esetében is megvalósulhassanak az energiahatékonyság fejlesztését célzó tervezési feladatok.