Hét tonnányi búza a Nemzet Kenyerében

Hazánk majd’ minden megyéjéből ajánlottak már fel búzát a Nemzet Kenyerének megsütéséhez, a pécsi kezdeményezéshez pedig határainkon túlról is szép számmal csatlakoztak. Eddig több mint hét tonnányi gabona érkezett.

Hazánk majd’ minden megyéje csatlakozott már, de jött felajánlás Szlovákiából, Szlovéniából is, volt, ahonnan 250 kilogrammot küldtek, máshol 700 kilogrammot adtak fel. A héten – például – Tatabányáról és szerbiai magyarlakta településekről is érkezett már gabona, de hamarosan befut az egri szállítmány, s várják az erdélyi kamionokat is.

A legnagyobb utat pedig éppen az innen jövő gabona teszi meg, hiszen Csíkszeredából 920 kilométert fog utazni a búza.
A pécsi kezdeményezés lényege, hogy az adott évben a megyékben és a magyarok lakta, környező országokban termett búzából szállítanak a mohácsi, középkori Szent Miklós vízimalomba. Itt augusztus 13-án fogják megőrölni a búzát.

A nemzet lisztjéből az augusztus 20-i ünnepségre mintegy 3000 kiscipót, valamint 3-5 kilogrammos nagy kenyereket készítenek, amelyeket adományért cserébe árulnak majd. A befolyt összeget a szervezők a „Nekem nincs ebédem” Pécsi Jótékony Nőegylet javára ajánlották fel.

A sütésen felül megmaradt lisztet a nemzeti összefogás nevében a Böjte Csaba atya által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány kapja majd. A pécsi ünnepségen minden, búzát küldő szervezet is kap egy kis zsákkal az összekevert lisztből.
A szervezők szándéka, hogy ezentúl minden évben megsüssék a Nemzet Kenyerét, amely a nemzet egységét, az összetartozást és a szolidaritást szimbolizálja.