Hétezer DNS-minta kellett a gyilkoshoz

Egy 13 évvel ezelőtti gyilkosság helyszínének közelében összesen hétezer lakostól vettek DNS-mintát a holland rendőrök, mígnem rátaláltak az elkövetőre – jelentette hétfőn a holland média.

hirdetés

Marianne Vaatstra 16 éves lány 1999. április 30-án éjjel kerékpárral tartott hazafelé, Leeuwarden közelében, amikor valaki megtámadta, megerőszakolta, majd elvágta a torkát. Holttestét a veenkloosteri mezőn találták meg.

A rendőrség rögzített ugyan az elkövetőtől származó DNS-mintát, de így sem tudta felgöngyölíteni a bűncselekményt. Meggyanúsítottak ugyan egy afgán és egy iraki menekültet – amivel alaposan fel is szították az idegengyűlöletet a holland közvélemény egy részében -, de a DNS-teszt nyomán ők tisztázni tudták magukat.

Idén áprilisban Hollandiában változott a törvény: ezentúl a rendőrök nem csupán a konkrét
gyanúsítottakat vethetik alá DNS-tesztnek, hanem “személyek nagy számú sokaságától” is jogosultak mintát venni, ha az valamely bűncselekmény felderítése érdekében célszerűnek látszik.

Szeptemberben az új jogszabály alapján meg is kezdték a környék lakosainak módszeres DNS-ellenőrzését. Hétezer embertől vettek mintát, és végül rátaláltak arra az emberre, akinek a DNS-képlete megegyezik az elkövetőével.

A most 44 éves férfi mintegy két kilométerre lakik a tetthelytől.