Hétfőtől kezdődik az irtás

Nemsokára jöhet a megváltó repülőgép

Miután a kormány átvállalta az önkormányzatoktól a szúnyoggyérítési feladatokat, annak szervezését a hivatásos katasztrófavédelemre bízta, a munka hétfőtől kezdődik meg – közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

hirdetés

A közbeszerzési eljárások, valamint a szerződések megkötését követően, az első ütemterv szerint – amennyiben az időjárás is lehetővé teszi – hétfőn kezdődhet meg a szúnyoggyérítés, amely megyénket is érinteni fogja. A katasztrófavédelem koordinációja mellett zajló munkálatok első hetén összesen 117 ezer hektárnyi területen gyérítik a vérszívókat. Az első héten, a június 23-tól 27-ig tartó időszakban légi kémiai kezeléssel 81404, míg földi kémiai technológiával 35674 hektárnyi területen avatkoznak be a szakemberek.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint, az enyhe tél, illetve a májusban nagy mennyiségben leesett csapadék következtében a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre, amit tovább ront, hogy az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le, amelyek a folyók és belvízi területek mentén vannak jelen, vagy már ki is keltek, így extrém mértékű szúnyoginvázióra van nyáron kilátás.

További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak idehaza is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken. A megbízott cégeknek összesen 820 ezer hektáron kell gyéríteniük a vérszívókat.