Hétmilliárdot hoznak Pécsre a külföldi diákok

A Pécsi Tudományegyetem orvosi karára 300 orvostanhallgató iratkozhat be állami finanszírozású képzésre. Ezzel szemben például a közgázon mindössze 10 hallgatónak nem kell fizetnie. Kiderült, hogy a külföldiek nagyon jól hoznak a konyhára.

hirdetés

A PTE orvoskarának dékánja, Miseta Attila szerint előremutató az, hogy az egyetemen a tavalyinál több mint hatvannal több hallgatójuk lehet az állami képzésen belül. Szerinte a pécsi orvosi kar elsődleges feladata a hazai gyógyszerész, fogorvos és orvos utánpótlás, és biztos, hogy több feladatuk lesz a többletkerettel. Bíznak abban, hogy az oktatóikat is haza tudják csábítani, illetve sikerül őket itthon tartani.

Hozzátette: nagyságrendileg ugyanennyi külföldi diákot tudnak felvenni, akik a hallgatói létszámuk felét teszik ki. Elmondta azt is, hogy a felmérések szerint évi hétmilliárdot hagynak a városban a külhoniak, hiszen nekik 13 ezer euró és 14-15 ezer dollár között mozog egy évre a tandíj, de emellett albérletre, megélhetésre is költenek.

A dékán szerint költségvetésük felét teszik ki ezen díjak, nélkülük nagyon nehezen tudna a kar működni.
A Közgazdaságtudományi Kar azonban mindössze 10 állami helyet kapott. Mint azt a kar nyílt napján a fakultás dékánja, Ulbert József a Pécs TV-nek elmondta, a céljuk az, hogy Kína felé nyissanak, s külföldi hallgatók Pécsre csábításával növelhessék bevételeiket.

Szerinte a pécsinek ugyan konkurenciája lehet az osztrák és német ingyenes közgazdászképzés, ám itt nem német, hanem angol nyelvű képzést és diplomát kapnak a diákok. Mindezek mellett hazánkban olcsóbb is a megélhetés, mint tőlünk nyugatra.