Hiszti ellen placebo

Vannak kutyák, amelyeket nem lehet egyedül hagyni, mert a gazda távollétében hangosan ugatnak, nyüszítenek és erről nehéz leszokatni őket. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Eötvös Loránd Tudományegangyetem (ELTE) munkatársai azt vizsgálták, lehet-e hatóanyag nélküli szerrel, vagyis placebóval változtatni ezen a viselkedésen – írja az MTI.

hirdetés

A szeparációs szorongással küzdő kutyák sokszor a lakásban is kárt tesznek, amikor például megpróbálnak kijutni a zárt ajtón. A szorongás csökkentése és a nem kívánatos viselkedésről való leszoktatás nem könnyű feladat: hosszú ideig kell tanítani, tréningezni a kutyát a helyes viselkedésre kiképző segítségével, gyakran azonban gyógyszeres kezeléshez kell folyamodni – olvasható az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport közleményében. Közismert, hogy embereknél gyógyszerek helyett sok esetben működik a semmiféle hatóanyagot nem tartalmazó placebo adása is. Ehhez azonban szükséges, hogy az illető azt higgye, igazi gyógyszert kap.

“Vizsgálatunkkal először sikerült kimutatni, hogy családi kutyáknál is kialakítható az embereknél már leírt placebohatás. Abban az esetben, ha a kutya néhány alkalommal valódi gyógyszeres kezelést kap, később az ugyanolyan módon beadott, ugyanolyan kinézetű, ízű, illatú placebo is hatékony lehet” – mondta Topál József, az MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének munkatársa.