Hit Gyülekezete: kiakadtak a lakók – Frissítve

A gyülekezési törvény egyházakra, felekezetekre vonatkozó passzusának megfelelően kívánt rendezvényeket tartani Pécsett a Hit Gyülekezete augusztus 9. és 14. között. A városházára azonban a Kossuth téren és a Széchenyi téren rendezett koncertek miatt több felháborodott bejelentés is befutott a lakók szerint hangos rendezvények miatt.

hirdetés

„Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Hit Gyülekezete idén is szervez országos evangelizációs tábort Pécsett!” – adta hírül nemrégiben a Hit Gyülekezete pécsi szervezete saját honlapján, s sorolta a „P.É.CS. Pont Érted Csináljuk!”címet viselő egyhetes tábor nevesebb fellépőket ígérő koncertjeire szóló hirdetéseket. (Képünkön: gyülekezeti show a Széchenyi téren).

A koncertekből az Orquesta Buena Vista tízezer embert vonzó Dóm téri rendezvényére érkezők, s onnan távozók kettőt is láthattak: egyet a Széchenyi téren, egyet pedig a Kossuth téren

Mindezzel még nem is lenne semmi baj, azonban dr. Papp Judit, a város címzetes főjegyzője szerint nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően folytak a rendezvények. Azt ugyanis a gyülekezési törvény megengedi, hogy a rendőrségen történő bejelentés után felekezetek, egyházak különböző rendezvényeket szervezzenek, a hangosításhoz, színpadok ácsolásához egyéb engedélyeket is be kellett volna szereznie a szervezőknek, mondja dr. Papp Judit.

Dr. Weidinger Antal, a közterületfoglalási engedélyeket kiadó Pécs Holding Zrt. divízióvezetője azt mondja, hozzájuk nem érkezett olyan igény a szervezettől, hogy színpadot építenének, s hangos rendezvényeket tartanának, így tudomásul vették a rendőrség által kiadott, a gyülekezési jogot biztosító határozatát.

Mint azt a főjegyző asszony munkatársunknak elmondta, az elmúlt napokban a koncertek miatt a Városházát ostromolták panaszaikkal a belvárosban élők. Többek között azt sérelmezték, hogy elviselhetetlen mértékű zajt okoznak ezek a rendezvények, s még tíz óra után sem tudnak aludni a hangoskodás miatt. Dr. Papp Judit hozzátette: a jogi nézeteltérés lezárásáig a közterület-felügyelet munkatársai gondoskodnak a lakók nyugalmáról, azaz az esti órákban megkérik a szervezőket a hangerő csökkentésére.

Szerettük volna megkérdezni a Hit Gyülekezete pécsi szervezetének képviselőit is. Ők délután három órára ígértek tájékoztatást lapunknak.

Frissítve, 15:09

Pajor Tamás lelkész, a gospel-fesztivál egyik szónoka úgy nyilatkozott, hogy “- bár ő nem jogász – tudomása szerint minden kötelezettségüket teljesítették a hangosítás és a bejelentések tekintetében”. Szerinte minden olyan lépést megtettek, ami szükséges, s mikor hangosnak ítélték meg a zenéjüket, akkor lejjebb tekerték a hangerőt, rugalmasak voltak. Ennél sokkal fontosabb szerinte, hogy “programjuk professzionálisan megszervezett, s színvonalas volt, maximálisan méltó Európa Kulturális Fővárosának színvonalához”. A péntek esti, lézershow-val egybekötött zárókoncertjük is az lesz szerinte. A pécsiek és a turisták visszajelzései alapján “állíthatja, sok ezer embernek nyújtottak örömet, de az mindig előfordulhat, hogy ha több ezer embernek tetszik is az adott esemény, egy-két embernek viszont nem”.