Hitelt törleszt Pécs az egymilliárdból

Az önkormányzat december végén kapott egymilliárd forintos támogatást a kormánytól, a pénzt a folyószámlahitel törlesztésére fordítják. Mindeközben hamarosan feláll az adósságot vizsgáló bizottság is.
A városnak február 15-ig kell aláírnia a megállapodást a belügyminisztériummal, a december 29-én soron kívül folyósított támogatás felhasználásáról azonban még januárban nyilatkoznia kell az önkormányzatnak.

hirdetés

A tervek szerint az önkormányzat a vissza nem térítendő támogatást a folyószámlahitel csökkentésére fordítja. Mint az a közgyűlés elé kerülő előterjesztésből kiderül, ezzel együtt nem csökkentenék a folyószámlahitel keretét, mondván, az biztonságot ad az önkormányzati működés és feladatellátás szempontjából. Az egymilliárdos befizetéssel azonban a csökkenthetik a kamatfizetési kötelezettséget, ami nagy terhet ró a városra.

A csütörtöki ülésen dönthetnek a városatyák arról is, hogy megkezdje munkáját az a bizottság, amely a város eladósodottságát vizsgálja majd. A testületbe ugyan minden párt delegáltját várták, de az MSZP feltételekhez kötötte a munkában való részvételt, arra hivatkozva, hogy csupán akkor hajlandó belépni, ha 2011-ig bezárólag végzi munkáját a bizottság.