Hivatalos: csökkentek az árak

Az ipari termelői árak 3,2 százalékkal alacsonyabbak voltak februárban, mint egy évvel azelőtt. Az árak januárban 1,0 százalékkal csökkentek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

hirdetés

Az ipar belföldi értékesítési árai 4,7 százalékkal, ezen belül a feldolgozóipar árai 5,4 százalékkal csökkentek.

A forintban számított exportárak 2,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly februárban. A csökkenés egybeesik az euró gyengülésének mértékével. A dollár 19,4 százalékot erősödött a forinttal szemben.

Összességében 2015. január-februárban az ipari termelői árak 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól, a belföldi 4,6, az exportértékesítési árak 0,7 százalékkal mérséklődtek.

Az ipar belföldi értékesítésének árai 4,7 százalékos csökkenésén belül a feldolgozóipar árai 5,4, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai pedig 4,3 százalékkal estek vissza – olvasható a KSH tájékoztatójában.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 6,3, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,7, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek az árak.

Az exportértékesítésen belül a feldolgozóipar árai átlagosan 2,3 százalékkal mérséklődtek. A villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 2,7 százalékkal csökkentek az árak.