Hivatalos: feketén ment a címerezés Bólyban

Lapunk korábban hírt adott róla, hogy Bóly környékén fizetség nélkül dolgoztattak embereket, köztük feltehetően fiatalkorúakat is. Az elégedetlen munkavállalók nemrég demonstráltak is. A Baranya Megyei Kormányhivatal vizsgálatot indított az ügyben.

hirdetés

Horváth Zoltán kormánymegbízott sajtóközleménye a Bóly környékén végzett kukoricacímerezés munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéséről:

A Baranya Megyei Kormányhivatal július 17-én vizsgálatot indított a Bóly környékén kukoricacímerezéseknél foglalkoztatottak munkaszerződéseinek megléte és munkakörülményeinek ellenőrzése céljából. Ennek során munkavédelmi és munkaügyi szervezetünk felvette a kapcsolatot Pécs Város Rendőrkapitányságával, mert az elkövetett jogsértések miatt már több foglalkoztatott feljelentést tett. A feljelentett cég adatainak birtokában négy munkaügyi és két munkavédelmi felügyelő a munkavégzés helyén folytatta a vizsgálatot, de az érintett cég aznapra már munkát nem szervezett. Így a vállalkozással szembeni eljárás lefolytatásához, a jogsértések bizonyításához tanúk felkutatása és meghallgatása szükséges.

Más foglalkoztatók szervezésében viszont folyt a területen címerezés. A helyszíni vizsgálatok rögzítették, hogy több munkavállalót bejelentés nélkül (feketén) foglalkoztattak, illetve más munkaügyi jogsértéseket is elkövettek a munkáltatók, amelyek alapján munkaügyi bírság kiszabása várható.

A nagy melegre való tekintettel a munkavállalókra vonatkozó egészségvédelmi szabályok betartását is vizsgálták, amelyeknek a foglalkoztatók eleget tettek. A foglalkoztatottak minden forduló után 20-30 percet árnyékban pihenhettek és elegendő mennyiségű víz állt rendelkezésükre.

A munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerv a társhatóságokkal közösen folyamatosan ellenőrzi a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokat.

Kérem azokat a munkavállalókat, akiket a kukoricacímerezés kapcsán jogsérelem ért, jelentkezzenek Baranya Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervénél (Pécs, Király utca 46. Telefon: 72/518-841; 72/513-420).