Hobo és Szűcs Nelli a pécsi színpadon

Egy viharos szerelem és súlyos megpróbáltatásokkal teli házasság tizenhárom esztendejéről vall Szerelmem, Viszockij című könyvében Marina Vlady. Ennek nyomán írta Földes László Hobo a Ballada a két sebzett hattyúról című zenés drámát, mely az orosz emigránsok leányaként Franciaországban született színésznő és a brezsnyevi korszak áldott-átkozott színész-énekes-dalszerzője, Vlagyimir Viszockij különös, végzetes kapcsolatát tárja a nézők elé. Hobo és Szűcs Nelli főszereplésével, Vidnyánszky Attila rendezésében ezt az előadást láthatják az érdeklődők májusban a Pécsi Harmadik Színházban, mindössze két alkalommal.

hirdetés

,,Rátaláltam annak a telefonközpontos kisasszonynak a történetére, aki akaratlanul „fültanúja” lett két nagy művész szerelmének. A szovjet színház egyik legendás fenegyereke és kultikus költő-bárdja volt Vlagyimir Viszockij; szerelme, Marina Vlady pedig a francia filmipar csillaga. Végzetes szerelmük között ott húzódik a vasfüggöny. Megéreztem, hogy nemcsak erről a legendás szerelemről, két művész viharos kapcsolatáról beszélhetek, de meg tudom mutatni a szovjet korszak abszurditását is a kisemberek, egy telefonos kisasszony és a férje, a kiérdemesült alkoholista bokszoló szemszögéből – olvashatók Földes László Hobo sorai a budapesti Nemzeti Színház honlapján a Ballada a két sebzett hattyúról című előadás ajánlójában. A produkció ősbemutatója 2012 decemberében a debreceni Csokonai Színházban volt, melyet akkor e zenés dráma rendezője, Vidnyánszky Attila igazgatott. Ő azóta a ,,nagy Nemzeti” élére került, ahol e produkció tovább folytatja sikersorozatát, hisz két főszereplője is a fővárosi teátrum tagja immár.

Ballada1

Hetvenhét éves lenne idén Vlagyimir Viszockij, és szerelme, Marina Vlady is annyi. Az orosz költő-színész-énekes 35 éve halott, ám nevét világszerte ismerik; a színésznő ma a világtól elvonultan él, nemigen hallat magáról. Találkozásuk sorsszerű volt, szerelmük szenvedélyes, de tüze nem menthette meg az önpusztítástól a brezsnyevi időszak fekete bárányát, aki nyolcszáz verse közül egyetlenegyet láthatott csupán nyomtatásban. Életműve széles körben csak a halála után vált legálisan hozzáférhetővé. Viszockijt a lázadás megtestesítőjeként a hatalom igyekezett agyonhallgatni, hisz dalainak, megzenésített verseinek alaptémája a szabadságvágy, az igazság és az igazságtalanság kérdésköre volt: minden oroszok Vologyája a kisemberek érzéseit, gondolatait mondta ki, milliók helyett.

Ballada5

Tizenhárom éven át tartó közös életük során Marina egy személyben volt a felesége, múzsája, menedzsere, ápolónője és őrangyala. Mégis, 1980 nyarán, 42 évesen Viszockij a csillagok birodalmába költözött. Oda, ahol azóta a Mars és a Jupiter között egy kisbolygót a krími csillagászok Vladviszockijnak neveztek el. Róluk szól Hobo zenés drámája, melyben ő maga is játszótársa lesz a kiváló színésznőnek, Szűcs Nellinek május 11-én és 12-én este a Pécsi Harmadik Színházban.