Hogyan közlekedünk az ünnep alatt?

Karácsony előtt érdemes jól átgondolni, hogyan, miként érdemes igénybe venni a közösségi közlekedést, hiszen mind a MÁV, mind a volán, mind a Pécsi Közlekedési Zrt. a megszokottól eltérően indítja járatait. Cikkünkben csokorba gyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

hirdetés

A pécsiek számára talán legfontosabb, hogy miként járnak a városi buszok a megyeszékhely belterületén. A Pécsi Közlekedési Zrt. tájékoztatása szerint már péntektől csökkentett munkanapi menetrenddel járnak a buszok. Szombaton, azaz 24-én szabadnapi, míg karácsony első és második napján a munkaszüneti napokra érvényes menetrenddel járnak a pécsi buszok.

A két ünnep között csökkentett munkanapi menetrend lesz érvényben, azaz egyes járatok kimaradnak, vagy hosszabb idő telik el egy-egy busz érkezése között, mint a megszokott munkanapokon. A több mint egytucatnyi járat közlekedését befolyásoló menetrendváltozásról a társaság honlapján lehet informálódni, de a csütörtökön megjelent Pécsi Hírekben is részletes táblázatok állnak rendelkezésre a tájékozódáshoz. Emellett a cég a megállókban is táblákon ad információt a változásokról.

A Pannon Volán baranyai járatai is másképp közlekednek karácsonykor, mint általában. A társaság honlapján több oldalas listában összegzik a változásokat. A legfontosabb azonban, hogy pénteken már tanszünetes munkanapi rend szerint járnak a baranyai buszok, 24-én pedig a szabadnapokon megszokott rend, karácsony első és második napján ugyanakkor munkaszüneti rend szerint közlekednek a Pannon Volán járatai. A két ünnep között ismét tanszünetes munkanapi rend lesz érvényben.

A MÁV vonatai szombat délután négy óráig járnak a megszokott menetrend szerint a BKV járatai a fővárosban, utána azonban az éjszakai járatokkal lehet majd utazni. A vonatok a társaság közlése szerint december 25-én, vasárnap az ünnepnapi, 26-án, hétfőn pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek, a szilveszteri és az újévi közlekedési rendben nem lép életbe változás, a meghirdetett menetrend lesz érvényben.