Hogyan lett 500 millióból 38 milliárd?

A Fidesz pécsi elnöke, Hoppál Péter országgyűlési képviselő egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy telefonos felmérésük alapján a városban élők fontosnak tartják, hogy kiderüljön, kit vagy kiket terhel a felelősség Pécs eladósításáért. A politikus szerint ugyanis fontos az, hogy megismerjék a pécsiek véleményét.

hirdetés

Az említett közvélemény-kutatás során három eldöntendő kérdést tettek fel: „Egyetért-e azzal, hogy kiderüljön, kik a felelősek Pécs eladósításáért? Egyetért-e azzal, hogy az eladósításban közreműködő egykori városvezetők, politikusok fizessék vissza azokat a milliós jutalmakat, amelyeket felvettek. Szeretné-e máskor is elmondani véleményét a város ügyeivel kapcsolatban?” Az ezekre érkezett 3-5 ezer válasz átlagosan a 90 százaléka pozitív volt.

Hoppál Péter közölte: a következő, december 15-én sorra kerülő közgyűlésen tolmácsolni is fogja az eredményt, valamint javaslatot tesz egy bizottság felállítására. A grémiumnak az lesz a feladata, hogy áttekintse az 1998 és 2011 közötti időszakot, különösen annak fényében, hogy 13 évvel ezelőtt még csak 500 millió forint volt a város adóssága, ami azonban 2002 és 2008 között 38 milliárdra kúszott fel.

Az elképzelés szerint a testületbe mindegyik párt delegálna tagokat, és külső gazdasági szakértőket is meghallgatnának.

A felmérést a Fidesz fizette, s azzal a pécsi háztartások négyötödét értek el.

Frissítve (17:14)

Az MSZP Pécsi Szervezetének közleménye:

“Kamu teljesítmény, bóvli politika

Azt a közvélemény kutatást, amely arra alapult, hogy végighívták a Kubatov-listán szereplő pártkatonákat, nem illendő a pécsiek véleményeként értékelni. Az egy nagy kamu.

Egyébként nagyon egyszerű lenne a válasz arra a kérdésre, hogy kik felelnek az adósságért, ezért nem kellett volna fizetnie Hoppál Péternek. Bár mint a héten a Dunántúli Naplóban olvashattuk, a havi 1.352.632.- Ft-ból éppenséggel neki még van miből közvélemény-kutatást fizetni.

A 2009. május 15-én kelt átadási-átvételi jegyzőkönyv szerint a város hitelállománya 30.424.477,- Ft volt, a város számláján 11.324.724,- Ft volt, amelyből 216.602.000,- Ft volt a működési számla pozitív egyenlege és 11.108.122.000,- Ft a fel nem használt hitel összege. Egyszerű számítás alapján megállapítható, hogy a polgármester 18.883.151.000,- Ft felhasznált hitelállománnyal és plusz 216.602.000,- Ft folyószámla egyenleggel vette át a várost.

Nézzük meg azt, mennyin is állunk ma: 44 milliárd Ft!!! Tehát amióta Páva Zsolt és a Fidesz vezeti a várost, azóta 25 milliárddal emelkedett a város adóssága. 2,5 év alatt elköltötték a számlán lévő 11 milliárdot és közel 14 milliárddal növelték a hitelállományt! Eközben persze a fideszes haverok dúskálnak a több milliós megbízásokban, kamu munkáért, teljesítés nélkül.

Hoppál Péter javasolhat akár még egy újabb vizsgálóbizottságot, (elvégre 3 a magyar igazság ) azzal is csak annyit fog hozzátenni Pécs fejlődéséhez, mint amennyit az elmúlt 2,5 év alatt a Fidesz pécsi elnökeként, frakcióvezetőként és országgyűlési képviselőként semmit. A pécsieknek is felnyílt a szemük, már régóta látják, hogy Páva Zsolt és Hoppál Péter becsapta őket. Emlékeznek arra, hogy mit ígértek nekik:

– 5000 új munkahely az eredmény: soha nem volt ennyi munkanélküli Pécsett
– kertvárosi elkerülő út még 2010-ben az eredmény: talán egyszer
– Kodály Központ állami fenntartású lesz az eredmény: talán egyszer
– elzárják a csapokat az eredmény: nagy teljesítményű szivattyúkat szereltek rájuk
– megvédik a nyugdíjakat az eredmény: ellopták a nyugdíjakat a magánpénztárakból csökkentik az adókat az eredmény: Európában nálunk lett a legmagasabb az ÁFA, növelték az EVA-t, bevezették az új építményadót, telekadót, ebadót, adót a főutak használatáért, és még nincs vége az évnek A pécsiek már tudják, mi az, amit Hoppál Péternek és a Fidesznek köszönhetnek:

– soha nem látott munkanélküliség Pécsett
– több milliárdos kártérítés a Vízmű elfoglalásáért
– minden pécsi adózni fog az saját adózott pénzéből vett ingatlana után, amiért ráadásul már illetéket is fizetett
– minden kutyatulajdonos adózni fog a nem magyar kutyája után
– véletlenül kifizetett jutalmak alpolgármesterüknek
A Fidesz csodálatos teljesítménye nyomán Magyarországot bóvli kategóriába sorolták. Hoppál Péter és a Fidesz pécsi teljesítményét sem lehet másként értékelni kamu ígéretek, bóvli politika.

2011. december 1.
MSZP Pécsi Szervezete”