Homokban és parkettán

A nyár a szabadtéri, illetve a strand-labdajátékok időszaka. Ezek közül a legnépszerűbb a strandröplabda, ami már elérte, hogy bekerült az olimpiai játékok műsorába. Ezen a sikeren felbuzdulva ma már világszerte rendeznek kontinens- és világbajnokságokat strandlabdarúgás és strandkézilabda sportágakban.

hirdetés

Az idei évben a törökországi Alanya volt a strandkézilabda VB színhelye, ahol a magyar férfi válogatott ezüstérmes lett, a női válogatott pedig a hetedik helyet szerezte meg. A baranyai, illetve pécsi színeket hárman is képviselték a nemzeti csapat tagjai között: a hölgyeknél a korábbi években a PTE PEAC csapatában, most a Kozármislenynél játszó Gráner Bea, a férfiaknál Császár Ferenc, a Pécsről elszármazott, jelenleg a Csurgói KK NB I-es férfi csapatában szereplő balszélső, és a csapatvezetés tagjaként a szintén pécsi Cserepes Béla.

A női strandkézilabda válogatott szövetségi kapitánya, Farkas József meghívta a válogatott keretbe a pécsi egyetemisták játékos-edzőjét, Székely Katát is, aki csak az utolsó pillanatban maradt ki az utazó keretből.

A pécsi női kézilabda mostani legrutinosabb játékosa némi meglepetéssel fogadta a válogatottba szóló meghívást, mert korábban a szakág strand változatában még soha nem próbálta ki magát. Ennek ellenére sajnálja, hogy nem lett csapattag, de mint mondja, háromhetes felkészüléssel nem igazán lehet ennek a játéknak a csínját-bínját elsajátítani.

Megkedvelni viszont igen, így fordulhat elő, hogy elvállata a női strandkézilabda Liga Kupa döntőjében érdekelt, zömében baranyai játékosokból álló, Sand Wich nevet viselő társaság invitálását. A fináléra való felkészülés során már pályára is lépett Nagyatádon, egy nemzetközi kupán új csapattársaival. Az igazi megmérettetés azonban most hétvégén következik, amikor Vonyarcvashegyen körmérkőzéses rendszerben eldöntik, hogy ki nyeri a trófeát a döntőbe jutott 5 csapat közül.
Mindez persze csak egy intermezzo a PTE PEAC játékos–edzője számára, mert augusztus 2-án elkezdődik a felkészülés az NB I B csoportos egyetemisták számára, akik a tavaly elért 7. helyet idén már egy előkelőbb helyezésre szeretnék cserélni.