Hónapokon belül nyilvános lehet az adóslista

A tervek szerint  egy-két hónapon belül – több más vidéki településhez hasonlóan – Pécsen is közzéteszi az önkormányzat a helyi közterhek megfizetését negligáló magánszemélyek és gazdasági társaságok neveit tartalmazó listát. A város azt szeretné elérni, hogy a rendesen fizetők lássák, kik járnak a tilosban.

hirdetés

Tavaly nyáron merült fel először annak a lehetősége, hogy nyilvános listán tegyék közzé azon állampolgárok és cégek nevét, amelyek jelentős helyi adótartozásokat vagy be nem fizetett közüzemi számlákat görgetnek maguk előtt. Akkor a jegyző vizsgálta meg a lehetőség törvényi hátterét, majd – mivel a kapott ombudsmani állásfoglalás nem fogalmazott egyértelműen – parkolópályára került az elképzelés.

Azóta azonban módosította az országgyűlés a kérdéses jogszabályt, így januártól az adózásról szóló törvény lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy a tartozók névsorát nyilvánosságra hozzák. A magánszemélyeknél ezer, cégeknél tízezer forintot meghaladó tartozás esetén élhetnek e jogukkal a helyhatóságok.

Mint azt Trombitás Károly gazdasági és pénzügyi bizottsági elnök lapunknak elmondta, Pécsen – ugyanúgy, ahogy korábban például Hódmezővásárhelyen, legutóbb Baranyában pedig Siklóson – is hamarosan megjelenik egy lista, mégpedig a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt, a város honlapján.

Lapunknak nyilatkozva a testület fideszes elnöke azzal magyarázta a lépést, hogy a jó adósok érdekében szeretne eljárni a város, egyúttal az adómorált is javítani szeretnék az intézkedéssel. Mint magyarázta, egy nehéz gazdasági helyzetben lévő város nem engedheti meg magának, hogy ne tegyen meg mindent a kivetett közterhek városkasszába érkezéséért.

Éppen ezért, az első féléves helyi adóbevételek beérkezési határideje után, számításai szerint még áprilisban, nyilvánosságra hozzák a nem fizetők névsorát tartalmazó listát.

A pécsi lépés azonban nemcsak amiatt nem lenne egyedi, mert több településen hasonlóképpen jártak el, hanem mert más szervezetek is vezetnek „feketelistákat”. A nemzeti adóhivatal már évek óta közöl listát az adótartozásokat felhalmozókról, s ez elrettentő hatással van a gazdaság szereplőire is. Ugyanígy a bankok is úgynevezett BAR-listára teszik a nem fizetőket.

A közgyűlésben helyet foglaló szervezetek képviselői szerint az irány nem rossz, hiszen a bevételek teljesülését szerintük is segíteni kell bizonyos lépésekkel.

Tóth Bertalan, a városházi MSZP-frakció vezetője szerint ugyanakkor addig nem támogatható a kezdeményezés, amíg az önkormányzat nem különbözteti meg a nem fizetőket annak fényében, hogy miért nem képesek megfizetni a közterhet. Szerinte sok pécsi anyagi helyzete egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy megélhetési problémái mellett például építménye után adót is fizessen, míg van egy réteg, amely megtehetné, hogy fizessen, mégsem fizet.

Keresztes Lóránt, az LMP képviselője amondó: először a politikusoknak kellene példát statuálniuk, s nekik kellene nyílt kártyákkal játszaniuk, van-e, s ha igen, milyen mértékű a lejárt köztartozásuk.

Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője szerint ugyanakkor elsősorban azokról a gazdasági társaságokról kellene listát megjelentetni, amelyeknek láthatóan nem okozna gondot a helyi közteher megfizetése, mégsem tesznek eleget kötelezettségeiknek. Utalt rá: tudomása szerint a helyi pénzintézetek is jelentős tételekkel tartoznak a városnak. Nekik szerinte igazán nem okozna megterhelést a fizetés, s egy lista talán segítené is ezt a városházi igényt.

Gyimesi Gábor, a Jobbik képviselője azt mondja, a tervezett formában igazságtalan lesz a lista közzététele. Mint mondta ugyanis, sokan lesznek rajta, akik egyszerűen anyagi helyzetükből fakadóan nem tudják megfizetni a közterheket. Szerinte az adórendelet megalkotásakor kedvezményeket kellett volna beépíteni a rendszerbe, a kispénzűeket támogatandó.