Hoppál is bejelentette: 750 milliós napelempark épül a Füzes dűlőben

Hoppál Péter kedden jelentette be, hogy lobbitevékenységének sikeressége miatt a kormány 300 millió forinttal támogatja a Füzes dűlőbe telepített új, 750 millió forintos napelempark megvalósítását, ami így a városnak egy forintjába sem kerül. A sajtótájékoztatója közben érkezett önkormányzati közlemény azonban árnyalja a szituációt.

hirdetés

Már 3 évvel ezelőtt bejelentették, hogy Pécsett – a 2016-ban átadott tüskésréti létesítmény után – egy újabb napelemparkot építenek a Füzes dűlőben, aminek a kivitelezési munkái – ahogy azt akkor megírtuk – 2018-ban kezdődtek volna meg. A csúszás oka többek között a program tervezése, a lefolytatott tárgyalások tájékán, és persze a közbeszerzési eljárás tempója környékén kereshető. A Közbeszerzési Értesítőben csupán tavaly novemberben jelent meg, hogy egy bólyi cég nyerte meg a közcélú napelemes kiserőművek létrehozására kiírt pályázatot. Az 750 millió forintos beruházás legújabb fejleményeiről Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő kedden tartott sajtótájékoztatót a Füzes dűlőben, a kétpúpú felüljáró kertvárosi oldalán található konténerpályaudvar behajtójánál.

Hoppál Péter és a napelemek leendő helye

Elmondta, hogy az új városvezetés számára az egyik legnagyobb kihívást az elmúlt években nagy lendületet vett Zöld Város Program előző városvezetés által elindított fejlesztéseinek folytatása és megvalósítása jelenti. A részletek kapcsán kiemelte, hogy a Füzes dűlőben telepített napelempark lényegében három kisebb, egymás mellé helyezett naperőműből áll, ez a három erőmű pedig összesen 1500 kilowatt csúcsteljesítményre képes (egy erőmű tehát 500 kilowatt teljesítményű). Mint mondta, a napelempark által megtermelt zöld energiát az önkormányzati intézmények fenntartásába vezetik majd be: a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, a Pécsi Nemzeti Színház, a műjégpálya és a Hullámfürdő áramszámláját csökkenti majd a Füzes dűlőben megtermelt napenergia.

Azok ott messze a napelemek tartóvázai

Hoppál Péter kifejtette, hogy januárban a pénzügyminisztérium és az államkincstár azt a tájékoztatást adta Pécs önkormányzatának, hogy a beruházáshoz sztenderd, 60 százalékos támogatási intenzitást biztosítanak a programhoz. Ez hozzávetőlegesen 450 millió forintos támogatást jelentett, a további 300 millió forintot a városnak kellett volna hozzátenni – mondta.

-Három hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Péterffy Attila polgármester áprilisban levélben kérvényezze a pénzügyminisztériumnál, hogy 100 százalékos támogatási intenzitású csomagba tegye át a pécsi projektet, mert a 60 százalékos támogatási intenzitás nagyon jelentős önrészt igényelne a várostól. Örömmel tudom bejelenteni, hogy az elmúlt 3 hónapos kormányzati lobbink eredményre vezetett, augusztus 3-án megszületett ugyanis a döntés, hogy a projekt 100 százalékos támogatásban részesül. Ez azt jelenti, hogy a kormány 300 millió forintos újabb, rendkívüli többlettámogatásban részesítette Pécset – mondta.

Ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztató végén még a következő megjegyzést tette:

-Péterffy Attila polgármesternek 3 hónapba tellett megírni egy levelet a pénzügyminisztériumnak. A mi munkánk, az én részem, könnyebb és gyorsabb lett volna, ha hatékonyabb lett volna a városvezetés – mondta.

Még egy kép a napelemek vázairól

Arról az országgyűlési képviselő nem beszélt, hogy a projekt az eredeti tervek szerint 100 százalékban uniós forrásból valósult volna meg.

Ez kiderül abból a sajtóközleményből, amit az önkormányzat a sajtótájékoztató ideje alatt küldött lapunknak, illetve abból a cikkből is, melyet 2017-ben írtunk a bejelentés kapcsán.

A közleményben bővebben ezt írják:

„A több százmilliós uniós támogatást tartalmazó projektek felülvizsgálatát az új városvezetés 2019 októberét követően végezte el. Ennek keretében több hatósági állásfoglalást kért, melyek eredményeként az uniós támogatást folyósító minisztérium jelezte, hogy a támogatás összege az eredeti konstrukcióban előreláthatóan nem hívható le 100 százalékban. Ez a város számára több százmillió forintos plusz önerőigényt, terhet jelentett volna.”

Az is kiderül a közleményből, hogy nem csupán Hoppál Péter lobbitevékenysége miatt ítélték meg újra a 100 százalékos támogatást:

Az elmúlt hónapokban több szakértő és városi szakember kitartó munkájának köszönhetően egy új szakmai javaslat született, melyet véleményezésre megküldtünk a projekt támogatását biztosító minisztériumnak. A mai nappal érkezett meg a minisztérium válasza, mely a Pécs által kidolgozott javaslatot szakmailag elfogadhatónak ítélte, és ezek alapján a projekt 100 százalékos támogatása biztosítottá vált. A projektek megvalósítása tehát újraindulhat, és nincs szükség több százmillió forint forrás-kiegészítésre.”

Az új napelemparkot a következő hetekben üzemelik be. Ehhez kapcsolódóan van egy rossz hírünk azoknak az autósoknak, akik szerettek a konténerpályaudvar területén szlalomozni, gyorsulni, tanulgatni az autóvezetés mikéntjét: a terület bejáratánál nemsokára leraknak egy lakatolható sorompót, autóval tehát nem lehet majd behajtani a nemsokára napelemek övezte helyre.

További képek a napelemparkról: