Hoppál: milliókba került az MSZP szemete

Hoppál: nemzetiségi kultúrát ápolnak

Az MSZP-sek szerint túl sokat költ a város ügyvédi díjakra, a Fidesz szerint viszont a szocialisták idején okozott károkat kell helyrehozniuk. Csak a pécsi buszeladási botrány miatt eddig több mint tízmilliót kellett kifizetni jogi ügyekre.

hirdetés

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 2009 óta összesen több mint százmillió forintot fizettek ki jogi tanácsadói, megbízási szerződésekre a pécsi önkormányzati tulajdonú társaságok. Tóth nem vitatta, hogy meg is dolgoztak a pénzükért az ügyvédek, hiszen a teljesítésigazolások mélyreható vizsgálatáig még nem jutott el a párt. Azt azonban sérelmezte, hogy egy-egy ügyvéd több helyre is dolgozhatott egy időben.

Hoppál Péter, a Fidesz frakciójának vezetője szerint a Tóth Bertalan által emlegetett pénzből több mint 60 milliót éppen a szocialista városvezetés által okozott károk helyrehozására kellett fordítaniuk.

– Ha Tóth hallgatott volna, akkor bölcs maradt volna. Ők költekeztek, ők vették fel a több mint harmincmilliárd forintnyi hitelt, ők vettek fel és osztottak szét hárommilliárd forintnyi jutalmat. Itt hagytak olyan ügyeket, amelyek miatt büntetőfeljelentéseket kellett tenni – mondta Hoppál, hozzátéve: – Az ügyvédi díjakat tehát a szocialisták által itt hagyott szemét eltakarítására költötték.

Szerinte több ügy már ügyészségi, bírósági, nyomozati szakaszba ért, mindezeknek pedig nagyon komoly ügyvédi költségei vannak. Megemlítette a Pécsi Közlekedési Zrt. buszeladási botrányát, emlékeztetett arra, hogy egy több mint egymilliárd forintról szóló, kézzel írt számla alapján adták el a pécsi buszokat 2009-ben. Ennek a helyrehozatala jelentős jogi költséget jelentett, amely eddig 12 millióba került két év alatt.

Kitért arra is, hogy az ügyvédi kamara ajánlása szerint az óradíjak 20 és 100 ezer forint között vannak, de az elmúlt három évben az ügyvédek átlagosan 13 ezer forintos óradíjjal dolgoztak, tehát bőven a hivatalosan ajánlott díj alatt.

 

MSZP: Reakció Hoppál Péter sajtótájékoztatójára

A pécsi Fidesz mai sajtótájékoztatójával több dologra fény derült ám még annál is több dologban maradt a Fideszre jellemző sötétség.
Azzal, hogy a Fidesz tartott sajtótájékoztatót, fény derült arra, hogy valóban Ők építettek ki olyan rendszert városunkban, amely polipként hálózza be a Városházát, a városi tulajdonú cégeket. Büszkén vállalják, hogy közel 107 millió forintot fizettek ki csókos ügyvédeikre.
Arra is fény derült, hogy a Fidesznek ez a közel 107 millió forint nemhogy sok lenne, hanem még olcsónak is tartja a haverok által felvett megbízási díjakat. Igaz, hogy ebből a pénzből ki lehetett volna fizetni a pécsi pedagógusok számlavezetési díját vagy ki lehetett volna építeni egy új, komplett térfigyelő kamerarendszert azért, hogy családunkat, fiainkat, lányainkat nagyobb biztonságban tudjuk.
Fel lehetett volna használni ezt a pénzt munkahelyteremtésre, a pécsi vállalkozások támogatására is (akár bérleti díj csökkentésére azoknak, akik rendesen fizetik azt) de a haverok ismét fontosabbak voltak.
Nem derült viszont fény arra, hogy miért fontosabbak a Fidesznek a haverok, mint a pécsiek.
Nem derült fény arra, hogy miért legitimizálta a Fidesz a buszok eladását közgyűlési szavazatával. Miért működött együtt azzal és miért akart a Fidesz a Közgyűlés tudta nélkül 750 millió forintot adni annak a cégnek, akit bűnözőnek kiáltott ki?
Bár azt tudjuk, hogy a pécsi Fidesz előszeretettel dolgozik együtt elítélttel, nem derült fény arra sem, hogy miért bízták meg a BKV-ügy egyik vádlottját a pécsi buszos cég vezetésével.
Az általunk felsorolt fideszes ügyvédek olyan cégeknél   van, ahol egyszerre többen is -dolgoznak, amelyeket vagy a Fidesz hozott létre (pl. PSN Zrt., Médiaközpont) vagy olyanoknál, amelyekkel kapcsolatban a Fidesznek korábban nem volt gondja.
Összefoglalva: nehezen lehet értelmezni Hoppál Péter szavait, bár tudjuk, nagy előszeretettel ferdíti el a valóságot   ezért például nemrég a Szekszárdi Törvényszék találta bűnösnek Őt és ítélte el jó hírnév megsértése miatt.

2012. október 4.
MSZP Pécsi Szervezete