Nemzeti intézményt a Kodály Központból!

A hangversenyterem működtetésének állami szerepvállalásáért, a elkerülő út megépítéséért és a bányászjáradékok kifizetéséért lobbizik a pécsi képviselőcsoport – mondta dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő röviddel azt követően, hogy az aktuális ügyekről tájékoztatta a polgármestert.

hirdetés

Páva Zsolt csütörtökön reggel fogadta hivatalában Hoppál Pétert, aki a négy pécsi országgyűlési képviselő munkájáról rendszeresen beszámol a városvezetőnek. A legutóbbi alkalommal a polgármester Pécs szempontjából különösen fontos ügyekről kapott információkat.

Csizi Péter, Hoppál Péter, Kővári János és Nagy Csaba nemrégiben a költségvetést módosító indítványokat nyújtott be. Ezekben többek között 2011-re a Kodály Központ (új hangversenyterem) éves fenntartásához 400 milliós segítséget várnak, szeretnének forrást kapni a Kertvárost elkerülő út megépítésére, s elérnék, hogy a kormány törölje el a bányászok járadékát megvonó, a Gyurcsány-kabinet által hozott jogszabályt.

Mint az a sajtótájékoztatón kiderült, a pécsi hangversenyterem éves fenntartási költsége 700-800 millió forintot tehet ki. Ha Pécs megkapja a 400 milliós támogatást, a fennmaradó összeg jó részét ki tudja gazdálkodni saját bevételekből. Ismert, Budapesten a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház és az Operaház összesen tízmilliárd feletti éves állami támogatást bír. Ha a pécsi intézményt is felvennék e körbe, minden évben normatívában részesítenék, azaz saját soron szerepelhetne a Kodály Központ a büdzsében.

Az elkerülő útra több mint kétmilliárd forintot kértek a pécsi képviselők. Ennek megépítését Orbán Viktor miniszterelnök is megígérte a választási kampányban, így minden bizonnyal ezt az elképzelést is támogatják a képviselők. A bányászjáradék eltörlésének megakadályozásával évi egymilliárd forintos járandóságot kaphatnak az egykori vájárok.

A pécsi kérésekről végleges döntést a költségvetés december 23-án esedékes végszavazásakor hoznak az országgyűlésben.