Hoppál Péter a baranyai óvoda- és iskolafelújításokról

A kormány óvoda-és iskolafejlesztési programjáról beszélt Hoppál Péter, Baranya megye országgyűlési képviselője, az EMMI kultúráért felelős államtitkára napirend utáni felszólalásában kedden a parlamentben.

hirdetés

Hoppál Péter kijelentette: minden nemzetnek az új nemzedékek perspektíváinak bővítése a legfontosabb feladata, hiszen ez biztosítja a nemzet jövőjét.

-A polgári kormány 2010 óta iskola- és óvodafejlesztésre több mint 100-100 milliárd forintot fordít. Ez a befektetés az egész nemzet jövőjére kihatással lesz: tantermek, tanuszodák, tornatermek és komplett iskolák épülnek napjainkban országszerte. Ezeknek a fejlesztéseknek a célja, hogy a gyermekek XXI. századi körülmények között tanulhassanak, emellett több lehetőségük legyen a sportolásra is. 81 milliárd forintból közel 400 település 527 intézménye újul meg, elsősorban a hátrányos helyzetű településeken. 2010 óta már több mint 500 iskola újult meg 38 milliárd forintos forrásból, óvodai férőhely bővítésére pedig 100 milliárd forintot meghaladó forrás áll rendelkezésre. A magasabb színvonalú oktatás pedig az esélyteremtés, a jobb élet elérésének eszköze – hangsúlyozta.

A Baranya megye oktatásfejlesztési programokról szólva Hoppál Péter elmondta: a 2014-2020-as uniós ciklusban az emberierőforrás-fejlesztési operatív program keretében összesen 11 milliárd 834 millió forint összértékű infrastrukturális fejlesztés valósul meg a megyében három felhívás keretében.

Az első fejlesztési program az egyházi fenntartású oktatási intézmények rég várt infrastruktúra-fejlesztését célozza. Ennek keretében Baranya megyében összesen 3,4 milliárd forintból három kiemelt intézmény nyert támogatást: a pécsi egyházmegye fenntartásában a katolikus Szent Mór Iskolaközpont 1,25 milliárdos támogatásból újul meg, sporttermet, tornatermet építhet Pécsett; a komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola Komlón szintén komoly infrastruktúra-fejlesztésben részesül, emellett új óvodaépületet is kap 900 millió forintos támogatásból; a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásában működő Pécsi Református Kollégium pedig megépítheti tizenhat tantermes általános iskoláját 1 milliárd 320 millió forintos támogatásból.

A második, Iskola 2020 program az infrastrukturális fejlesztést, a hátránykompenzáció elősegítését és a minőségi oktatás körülményeinek megteremtését mozdította elő, a harmadik konstrukció pedig az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztését. Ez utóbbi két konstrukcióban 6,1 milliárd, illetve 2,2 milliárd forintos támogatásban részesültek a baranyai intézmények. E két utóbbi programban megújul többek között a komlói Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskolája, a komlói Szilvási Általános Iskola, a kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola új tantermeket is kap, de támogatásban részesül a Vasas-Hirdi Általános Iskola, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, a Hajnóczy József Kollégium Pécsett, a Bánki Donát Utcai Általános Iskola, valamint a berkesdi Fekete István Általános Iskola is.

Hoppál Péter végezetül megköszönte e jövőt szolgáló fejlesztéseket, és a továbbiakban is kérte a kormány támogatását a baranyai oktatási rendszer felújítására.

Az óvoda- és iskolafelújításokról korábban itt írtunk.