Horizonton a 200 ezer forintos minimálbér: már egyeztet a kormány

Megkezdődtek a háttértárgyalások a kormány és a munkaadók között a következő évekre szóló minimálbér és garantált bérminimum megállapodás feltételeiről – írja a Világgazdaság.

A kormány már a nemzeti konzultációban is kitért a minimálbér-emelésre, most pedig elindultak az egyeztetések a munkaadókkal.

Mint hozzáteszi a 444, Orbán Viktor az emojikkal hirdetett konzultáció – az „Emelné a minimálbért?” kérdéséhez egy mosolygós arcocska került fel – eredményeitől tette függővé a jövő évi minimálbér-emelést, de minden esély megvan rá, hogy a legkisebb kötelező munkabér 2022-ben elérje a bruttó 200 ezer, a garantált bérminimum pedig a bruttó 260 ezer forintot a VG szerint.

Ehhez azonban a kamara és a kormány is csökkentené a vállalkozások terheit. Vagyis az emeléssel párhuzamosan jelentős adócsökkentés is várható.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma várhatóan augusztus végén, szeptember elején tárgyal minderről, többéves, akár 2024-ig szóló bérmegállapodást is köthetnek a munkaadók és a szakszervezetek.

hirdetés
Uránia Mozi