Hortobágy – Pécs együttműködés a sasok mentésében

A hortobágyi Madárkórház és a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a pécsi Misina Egyesület természetvédelmi együttműködése leginkább a rétisasok gyógykezelésében fejeződik ki.

hirdetés

Február közepén egy négy éves tojó rétisast hoztak Pécsről a DDNP munkatársai a hortobágyi Madárkórházba. Benne volt a TV híradóban is. Áramütés miatt vesztette el egyik szárnyának első rendű evező tollait. Azért hozták ide, mert az áramütés kezelésében és a rétisasok gyógyításában a Madárkórház jelentős eredményeket tudhat magáénak. Ez már a negyedik rétisas, mely ide került, a Madárkórház Alapítvány idén 15. éves működése során. Ez azért jelenős szám, mert a rétisas egyáltalán nem gyakori, sem a természetben, sem a kórházban. 15 év alatt összesen 15 rétisas volt a vendégünk, évente átlagosan egy beteg. Ebből négy Baranya megyéből jelentős mennyiség!

A most érkezett, áramütött rétisas merő ritkaság, rétisas ugyanis (a parlagi sastól, vagy a villanyoszlopot nagyon kedvelő halászsastól eltérően) alig száll villanyoszlopra. Áramütést pedig csak ott szerezhet.

IMGA0010

A réti sasok sérülései, betegségei – hasonlóan más ragadozók problémáihoz – az emberi civilizáció természetben való jelenlétével függ össze: légvezetéknek ütközés, szándékos mérgezés, baleseti sérülések a leggyakoribbak. A sasok esetében a mérgezések a legveszélyesebbek. Ennek most van a szezonja, ezért nagyon fontos felhívni a természetben járó kirándulók vadászok, madarászok és az ott dolgozó erdészek, erdei munkások mezőgazdasági termelők figyelmét a következőkre:

Az általában nem a sasok számára kitett mérgezett csalétek elsősorban rókák, kóbor kutyák, varjak, és ritkábban ragadozó madarak teljes mértékben szabálytalan, törvénytelen irtása céljából kerül ki a természeti területekre. A mérgezés minden formája tiltott: méreggel való visszaélés, állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás miatt bizonyos értékhatár fölött bűncselekmény, mely vádpontonként 3-3-év, halmozottan akár több, mint 10 év letöltendő börtönbüntetéssel is sújtható, és jelentős, akár több milliós bírsággal büntetendő. Mégis csinálják. Pedig a méreg nem játék. Sem mennyiségi sem minőségi határai nincsenek a kártételének. Ahogy a rókának szánt csalétek akár közvetlenül, akár az elpusztult rókán keresztül az abból fogyasztó sasba átmegy, ugyanúgy bekerülve az emberi fogyasztásra szánt vad, vagy legeltetett háziállat szervezetébe, az emberre is ugyanúgy veszélyes lehet. Erről tartott a Madárkórház Alapítvány előadást pár éve Pécsett, a DDNP. Az MME helyi csoportja és az Állatorvosi Kamara megyei szervezetének meghívására. Az ott elhangzott, és a jelenlévőknek megtanított kezeléssel mát több mérgezett rétisast sikerült megmenteni.

IMGA0049

Adó 1 %, hogy repülhessen!

Madárkórház Alapítvány

Adószám: 18557899-1-09

Ugye ön is gyönyörködött már a magasban szárnyaló madarak Őket is érheti betegség, baleset. Ők is szorulhatnak segítségre. A hortobágyi Madárkórház Alapítvány 15. éve állatvédő civil szervezetként sérült, védett madarak ellátásával, gyógykezelésével foglalkozik. A több, mint 1 hektáros területen,2 nagy-, 20 kisebb röpdében és a kórház 11 beltéri kórtermében 2-300 madár elhelyezésére van lehetőség.

Évente mintegy 600 madár fordul meg a kórházban. Az ország minden részéből érkeznek sérült, beteg, védett-fokozottan védett madarak, melyek / túlnyomórészt sebészeti/ állatorvosi ellátása, utókezelése és teljes gyógyulása után, a jelenlegi feltételek között, mintegy 40%-ban visszavadításra kerülnek, ezután szabadon engedjük őket. Eme arány nem csak Európában egyedülálló, de világviszonylatban is kimagasló. Mindezt támogatásokból, Adó 1% felajánlásokból tesszük, amihez ön is hozzájárulhat.

Az alapítvány által 2002 nyara óta működtetett Madármentő Kiállítás Hortobágy egyik érdekes turisztikai látványossága. Létrehozásával a Madárkórház tevékenységét megismerni akaró, állatbarát és természetkedvelő érdeklődők, óvodai-iskolai csoportok, szakemberek igényeit igyekszünk kielégíteni.

Látványkórházunkban egy irányból átlátható, hangszigetelt üvegablakokon át a látogatók betekinthetnek a lábadozó madarakhoz és a műtőbe is, végignézhetik a gyógyulás folyamatát. Meggyőződésünk, hogy a látogató szembesülve a sokszor jóvátehetetlen vagy csak nagyon nagy erőfeszítések árán gyógyítható, emberi felelőtlenség miatt történt károkozás következményeivel, megváltoztatja a szemléletét, és igyekszik másokra is hatni.

A természetvédelmi mozgalmakhoz hasonlóan, próbáljuk kicsit természetszeretőbbé tenni az embereket. Fontos számunkra a környezettudatos nevelés, hogy a gyermekek szeressék a természetet, és vele együtt ismerjék meg és védjék a madarakat.

Támogatásával hozzájárulhat, hogy a sérült madarak újra repülhessenek!

– támogassa őket adó 1 % nyilatkozatával!

– a gyógyításhoz szükséges eszközökkel!

– fogadjon örökbe madarat!

– legyen az önkéntesünk!

– legyen madármentő!

Ha önnek is fontos természeti értékeink védelme segítsen velünk együtt. Ajánlja fel adója 1 %- át, hogy együtt visszaadhassuk a természetnek, ami a természeté.

Adószámunk: 18557899-1-09

Amennyiben átutalással támogatna minket, a Balmazújváros és Vidéke Takarékszövetkezet Hortobágy, Petőfi tér 1. alatt fiókjában vezetett 59900029-10001868 számú bankszámlán várjuk az adományokat, melyről számlát, ill. igazolást adunk. Ehhez az adományozó nevét, címét, adószámát, vagy adóazonosító jelét kérjük a 4071 Hortobágy, Petőfi tér 6. alatti címünkre elküldeni!

A támogatás költségként elszámolható vagy az adóalapból közhasznú célra, a vonatkozó jogszabályok szerint levonható.

Látogasson el hozzánk!

Madárkórház Alapítvány

• Címünk: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 2/c

• Telefon/Fax.: 0630/9-435-494, 0652/369-181

• www.madarkorhaz.hu, www.madarpark.hu vagy www.madarpark.blog.hu oldalakon

tájékozódhat az aktualitásokról!

• Adószámunk: 18557899-1-09 (x)