Horváth Zoltán a megyei közgyűlés élén

A Baranya megyei közgyűlés elnöke, Hargitai János (KDNP) a baranyai kormányhivatalt vezeti januártól. Nem okozott meglepetést, hogy helyére az eddigi alelnök, Horváth Zoltán (Fidesz) került – a közgyűlés minden jelenlévő tagja támogatta kinevezését a megyei közgyűlés csütörtöki soron kívüli ülésén.

hirdetés


Hargitai János január 28-án mondott le közgyűlési elnökségi tisztségéről, s egyben közgyűlési tagságáról is, a kormánymegbízotti kinevezésére tekintettel – közölte a Horváth Zoltán, aki közgyűlés elején a megyei közgyűlés alelnökeként vezette a munkát. Horváth Zoltán (Fidesz) egyben megköszönte Hargitai tevékenységét, s a leköszönő elnök egy, a közgyűlés által elkészített ajándékcsomagot is kapott. Hargitai képviselői mandátumát a Fidesz-KDNP megyei listájáról Mester László vette át.

Ezt követően került sor a közgyűlés elnökének választási procedúrájára, mely titkos szavazással, szavazólapon történt, a döntéshez minősített többségre volt szükség.

A 19 tagú közgyűlésből jelenlévő 18 képviselő egyhangúlag támogatta Horváth Zoltánt, aki az eskü letétele után programjáról is beszámolt. Bár napirend előtti felszólalásában Gulyás Emil, az MSZP frakciójának vezetője országos felmérésekre hivatkozva nehezményezte azt, hogy a sajtóban nulla a megjelenésük, lapunk kérdésére úgy nyilatkozott, hogy bár nem ismerték meg az elnök programját, ismerik Horváth Zoltánt, s bíznak az elképzeléseiben is.

Az új elnök az egyöntetű eredményre utalva úgy fogalmazott, hogy megvalósult a nemzeti együttműködés, bár 2010-ben, Hargitai János megválasztásakor is ugyanez történt.

Mint mondta, 2006-ban szinte ismeretlenként lett alelnök, s négy év alatt sokat tanult, megismerte az intézményi világot, megérhette az összesen 12 milliárdos fejlesztési programot, a Baranyai Élménykörút, valamint az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megvalósult fejlesztéseket.

Az új elnök hangsúlyozta: működési nehézségekkel küzdenek: a költségvetési koncepció elfogadásakor megállapított 2,4 milliárdos hiányt 1,5 milliárdra kell ledolgozni, ez pedig feszültségekkel jár. A megyei önkormányzat két kötvénykibocsátással, s fejlesztési hitellel együtt 6 milliárd forint adósságot halmozott fel. Hozzátette: 2006 és 2010 között hárommilliárd forinttal csökkent a megye normatív támogatása, s az illetékbevételeket tekintve is több százmilliós negatívumot könyvelhettek el. Lényegesnek tartja az adósságállomány mérséklését, s az intézmény-felújításokat, valamint a Pécsi Tudományegyetemmel meglévő jó kapcsolat ápolását.

Megjegyezte: az, hogy Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Csizi Péter alpolgármester is megjelent az ülésen, azt jelzi, hogy számos ügyben közös megoldásokat kell keresniük a problémákra.

Az ülésen – szintén titkos szavazással – új, társadalmi megbízatású alelnököt is választottak Jakab Norbertné Pohl Marietta (Fidesz-KDNP) személyében. A 18 szavazatra jogosult jelenlévő közül 14-en támogatták, s 4 érvénytelen voks is volt. Az új alelnök bemutatkozó beszédében elmondta: tiszteletben tartja az ellenzéki padsorokban ülők véleményét is, igyekszik a vállalkozókkal, a civilekkel és az intézményekkel jó kapcsolatot ápolni.

A közgyűlés zárt ülésen határozott dr. Németh Csilla aljegyzői kinevezéséről is.