Horvátok ismerkedtek a szennyvíztisztítóval

Minisztériumi, hatósági és szakmai képviselőkből álló delegáció tett látogatást a Tettye Forrásház Zrt. Pécs melletti szennyvíztisztító telepén. A Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség szervezésében a Horvátországból érkező küldöttség szakmai beszámolókat hallgatott meg, s körbejárta a Pellérd melletti létesítményt.

hirdetés

Az ötven vízügyi szakértő és döntéshozó azért kereste fel a Tettye Forrásház Zrt.-t, mert ezzel is erősíteni kívánja a nemzetközi kapcsolatokat és a szakmai párbeszédet. A küldöttség tagjai kedden délelőtt megismerkedhettek a telep legjobb megoldásaival és a folyamatban lévő felújítási munkálatokkal. A Tettye Forrásház szakemberei emellett az ISPA-program keretében létrejött fejlesztések tapasztalatait is megosztották a horvát szakemberekkel.

A programot szervező Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) elnöke, Kovács Károly azt mondta: Horvátország uniós csatlakozása kapcsán is sok kérdést tettek fel déli szomszédaink, s a megvalósult fejlesztések fenntartása, üzemeltetésének részletei is érdekelték őket. Az elnök kiemelte: a MaSzeSz képviseli Magyarországot az Európai Vízügyi Szövetségben (EWA), amelyben a horvát félnek is vannak küldöttei; így alakultak ki azok a kapcsolatok, amelynek eredményeként megvalósulhatott a keddi látogatás.

A Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója, Sándor Zsolt azt mondta, hatékonyságnövelő kérdésekről is tárgyaltak, de a horvát fél a szolgáltatói tulajdonváltással kapcsolatos részletek felől is érdeklődött. Mint mondta, a Tettye Forrásház Zrt. idén már elkezdte építeni azokat a szakmai kapcsolatokat, amelyek keretében a Magyar Víziközmű Szövetség teljes jogú tagjává váltak, de szeretnék, ha a MaSzeSz is felvenné majd őket tagjaik közé.

A most bemutatott pécsi szennyvíztelep kapcsán elhangzott, hogy a létesítmény gondoskodik a naponta átlagosan keletkező mintegy 25 ezer köbméter szennyvíz elvezetéséről és kezeléséről. 2010-ben mintegy 11,8 millió köbméter szennyvizet kezeltek a telep szakemberei a hatóságok által előírt, szigorú határértékek betartásával. Az 1982-1995 között épült telepen szennyvizes alkalmazásban az ország legnagyobb kapacitású alacsony nyomású UV-s fertőtlenítési technológiája üzemel 2010 óta.