PTE-vesztegetés: vádat emeltek

Az ügyészség huszonhét ember ellen emelt vádat kedden a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyben – tájékoztatta a Baranya megyei főügyész az MTI-t.

hirdetés

Az ügy főszereplőjének tartott, jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő Imhof Gábor elsőként a Pécs TV-nek adott interjút, amelyet ide kattintva nézhet meg.

 

Varga-Koritár György elmondta: a Pécsi Törvényszékre kedden benyújtott vádiratban vesztegetés és vagyon elleni bűncselekmények miatt indítványozzák az érintettek elmarasztalását.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2010 tavaszán indított nyomozást, ennek során huszonkilenc embert gyanúsított meg azzal, hogy bűnszervezetet alkotva csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

Az m1 Kékfény című műsorában a közelmúltban elhangzott, hogy a rendőrség az év áprilisában “rajtaütésszerű házkutatást” tartott az egyetemen és az intézmény egyes külső beszállító cégeinél. Feljelentést nem az egyetem tett, “ott semmit sem vettek észre”, az NNI-nek “egy tégla súgott”.

Pilisi Gábor, az NNI dél-dunántúli régióvezetője azt mondta: a 2010 áprilisát megelőző másfél évben titkos nyomozást folytattak bírói engedélyhez kötött helyiség- és telefonlehallgatással, postai küldemények ellenőrzésével. Mindez megerősítette: “a háttérben korrupciógyanús bűncselekmények vannak”.

A Kékfényben emlékeztettek arra, hogy Imhof Gábort, az egyetem gazdasági főigazgatóját, az ügy fő gyanúsítottját néhány héttel később őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

Vele együtt 2010. július végéig tizenegyen kerültek előzetesbe, köztük az egyetem gazdasági főosztályának vezetői, beszállító cégek képviselői és a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója.

Ma már csak Imhof Gábor van előzetes letartóztatásban, mert bár korábban 30 millió forint óvadék ellenében szabadult, 3 millióért próbált irodatechnikai eszközöket vásárolni az egyetem költségére, ezért újra letartóztatták.

A huszonkilenc gyanúsítottból tizenhárom az egyetem volt vagy jelenlegi dolgozója. Utóbbiak közül hat munkatárs ellen fegyelmi indult, ezt a büntetőeljárás befejezéséig felfüggesztették, utána döntenek arról, hogy felmondanak-e nekik. A gazdasági főigazgatóság öt vezető munkatársától közös megegyezéssel megváltak, egy másikat felfüggesztettek, a volt gazdasági főigazgatót pedig menesztették.

Bilonka Béla, az egyetem jogi igazgatója a Kékfénynek elmondta: egy cég vagy magánszemély annak fejében, hogy szerződhessen, hajlandó volt fizetni annak, aki az egyetem képviseletében eldönthette, kitől rendeljenek egy bizonyos terméket vagy szolgáltatást. Hozzáfűzte, hogy ezek részben informatikai tárgykörű beszerzésekkel, illetve szakértői szolgáltatásokkal voltak kapcsolatosak.

Pilisi Gábor a korrupcióra példaként az informatikai hálózat kiépítését említette. Ott egy meglévő alhálózatba optikai szálakat kellett telepíteni, de a munkát úgy számolták el, mintha egy új alépítmény készült volna optikai szálak behúzásával. A Kékfény úgy tudja, a nyomozók szerint csak ebben az esetben 125 millió forintot számláztak fiktíven.

A műsorban elhangzott az is, hogy az egyetemi szerverbeszerzésnél 10 millió forintos kenőpénz “egyengette a beszállító cég útját”. Papíron minden szabályosan történt, csak az egyetem gazdasági vezetőinek százalékot fizető cégnek kiadták azt az információt, amellyel megnyerhette a közbeszerzést.

Pilisi Gábor egy másik “pénzlenyúlással” kapcsolatban szólt arról is, hogy különböző tanulmányok készültek arra vonatkozóan, miként lehetne gördülékenyebbé, gyorsabbá tenni a közbeszerzéseket, s ezeket a tanulmányokat “túlszámlázták.”

Bilonka Béla azt mondta, hogy kártérítési igényt jelentettek be az ügyben. Ha ezt a büntetőperben nem ítélnék meg, akkor polgári pereket indítanak, hogy az egyetem veszteségét részben csökkentsék. Az anyagi kár mellett jelentős erkölcsi kárt is szenvedtek – tette hozzá.

Ahhoz, hogy legyen fedezet a későbbi kártérítésekre, a nyomozók a gyanúsítottak vagyonának zárolását kérték a bíróságtól. Az NNI régióvezetője elmondta: huszonöt ingatlant, ingóságokat, nagy értékű gépjárműveket, motorokat, tizenkilenc bankszámlát és vagyoni jogosultságokat vettek zár alá.