I. VH: Indul a Hősök naptára

Hétfőn indul a Kossuth Rádióban az első világháborús magyar katonai hőstetteket megörökítő Hősök naptára című, négy éven át tartó műsorfolyam – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

hirdetés

Mint írták: az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából, több mint egyéves kutatómunka után, idén július 28-án indult el az az internetes felület, amely emléket kíván állítani az első világháborúban harcoló magyar katonáknak. A Hősök naptára internetes oldalon az aktív naptári napra kattintva található meg az a magyar hős, aki száz éve az adott napon valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. A leírás mellett gyakran a katona fotóját, kitüntetését vagy a csapattest jelvényét is megtekinthetik az érdeklődők.

A Hősök naptára magánkezdeményezésből, három hadtörténész – Szentváry-Lukács János, Illésfalvi Péter és Maruzs Roland – kutatómunkája eredményeként került fel a világhálóra a www.katonahoseink.hu című honlapon. Ezzel egy időben a HM internetes felületein – www.honvedelem.hu és www.hadisir.hu – is elérhetővé vált a különleges naptár.

Az internetes írott anyag rádiós adaptációja a HM és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megállapodása nyomán indulhat el. Az egyperces összeállítások a HM Zrínyi katonai stúdióban készültek és készülnek. A Kossuth Rádióban hétfőtől minden nap Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában lesz majd hallható, hogyan harcolt a magyar katona a nagy háborúban száz évvel ezelőtt.

Maruzs Roland, a HM katonai hagyományőrző és hadisírgondozó osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a műsor hétfőtől péntekig a 180 perc című műsor végén, 08.57-08.59 között lesz hallható, majd 17.57-17.59 között megismétlik azt. Szombaton a Szombat reggel című műsor végén 08.57-08.59 között, vasárnap a Vasárnapi Újság után 08.27-08.29 kerül adásba a Hősök naptára. Ismétlés szintén 17.57-17.59 között lesz.

Az alezredes azt mondta: a műsorfolyam a tervek szerint 2018. november 3-án, vagyis Magyarország számára az első világháború utolsó napjának századik évfordulóján ér majd véget.

A Hősök naptára az első világháború eseményeit nem a hadmozdulatok vagy a nagy hadműveletek oldaláról próbálja bemutatni. A cél, hogy bemutassák azokat a mostanra feledésbe merült katonákat, akik “példát mutattak helytállásból, bátorságból vagy néha az önfeláldozásig terjedő bajtársiasságból” – idézte fel Maruzs Roland, a Hősök naptárának egyik ötletgazdája.