Idegbaj: három napig üvöltött egy riasztó Pécsett, miért?

Kiborítóak ezek a nevek!

Rázendített egyik nap Pécs egy csendes részén, az István utcában a riasztó, ami csak három nap múlva hallgatott el. Az ott lakók idegbajt kaptak – utánajártunk, ilyenkor mit lehet tenni, főleg ha a rendőrök sem tudnak lépni, mivel nem történt bűncselekmény. 

hirdetés

Egy évtizede talán, ha megszólalt egy riasztó, az utca népe ijedten futott össze, hogy vajon kitől mit lopnak éppen el. Manapság megváltozott a helyzet, a legtöbbször elsétálunk egy villogó, szirénázó eszköz mellett, már nem kavarja fel az embereket. Lehet, hogy ezt elégelte meg az a kitartó riasztó, amely – a lakók elmondása szerint – három napon keresztül szinte megállás nélkül vonyított. Így a figyelemfelkeltésen túl a lakók idegeire is ment.

– Több kisbaba is van az utcában, így el lehet képzelni, milyenek voltak az éjszakáink. De a nappalok sem voltak kellemesebbek – mesélte az egyik István utcai lakó.

A szomszédok végül megelégelték a zajongást és kihívták a rendőröket a harmadik éjjel.

– A rendőrök ki is jöttek, és azon túl, hogy megnézték történt-e betörés vagy sem, nem tudtak segíteni – mondta egy másik szomszéd, vagyis ők sem tehettek semmit.

Felkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensét, aki az üggyel kapcsolatosan elmondta, hogy valóban érkezett hozzájuk bejelentés.

– Rendőri eljárás nem történt az esettel kapcsolatban, hiszen a bejelentett társasháznál, ahol szólt a szerkezet, nem láttak mozgást – mondta Popovics Deján sajtóreferens, aki hozzátette: ha a szomszédok úgy ítélik meg, hogy ilyenkor jogsértés (azaz betörés) történik, jól teszik, ha hívják a rendőrséget.

Csendháborítás vagy sem?

Arra a kérdésünkre, hogy történik-e csendháborítás, ha három napon keresztül szól egy riasztó, annyit válaszoltak: nem, mert a hangoskodást nem konkrétan a szomszéd végezte, hanem egy eszköz, ami valószínűleg meghibásodott.

Mint megtudtuk, a riasztókat távolról vezérelni, kikapcsolni technikailag csak akkor lehetséges, ha a lakás tulajdonosa rendelkezik erre alkalmas programmal és eszközzel, de ezek az új típusú készülékek még nem terjedtek el, így jellemzően ha egy ilyen készülék meghibásodik, akkor nincs mese: szerelőt kell hívni.

Ebben az esetben három nap után érkezett meg a segítség és hallgatott el a vijjogás – kaptuk a hírt egyik olvasónktól.