Idegenvezetői Világnap: kedvezmények Pécsett

Ingyenes idegenvezetéssel, kedvezményes belépéssel ünnepli a Zsolnay Örökségkezelő NKft. az Idegenvezetők Világnapját március 3-án. A világörökségi helyszínek és Zsolnay Kulturális Negyed megtekintésére több csoport is indul szombaton.

hirdetés

„Az idegenvezetők ez alkalomból minden országban ellenszolgáltatás nélkül mutatják be városukat, városuk híres helyszíneit az érdeklődőknek” – magyarázta Üveges Attila, a világörökségi helyszínek vezetője, hogyan zajlik az 1985 óta megszervezett International Tourist Guide Day a világban. A hivatalosan minden február utolsó hétvégéjén megtartott napot Pécsett hagyományosan egy héttel később ünneplik meg.

„Egy új megvilágításból szeretnénk megismertetni a Cella Septichorát és a Zsolnay Kulturális Negyedet a pécsiekkel” – magyarázza Üveges, miért csatlakoztak a kezdeményezéshez. „Azt szeretnénk elérni, hogy az itt élők most turista szemmel nézzék azt a várost, ahol élnek, azokat a helyszíneket, emlékeket, amik mellett nap mint nap elmennek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a sajátjuknak érezzék ezeket, büszkék legyenek rá és jó szívvel ajánlják másoknak is.”

A ZsÖK olyan idegenvezetőket kért fel az eseményre, akiknek hivatalos idegenvezetői végzettségük, vizsgájuk van, aktívan dolgoznak ezen a területen, és nem ismeretlenek számukra ezek a helyszínek.

A világnap alkalmából az idegenvezetés ingyenes lesz, a kiállítóhelyek pedig nagyfokú kedvezménnyel lesznek látogathatóak. Az idegenvezetőkkel tett kirándulások során olyan érdekességeket is megtudhatnak az érdeklődők, amiket maguk esetleg nem vennének észre, nem fedeznének fel, ha nem irányítanák rá a figyelmüket.

A program egyik folytatása, hogy március 5-9. között a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola diákjai fognak pécsi iskolásokat vezetni különböző tematikus sétákon a városban. A szervezők szerint ez jó gyakorlási, tapasztalatszerzési lehetőség, ráadásul sokszor befogadóbbak a diákok, ha hasonló korosztálytól kapják az információkat.

Az idegenvezető diákok egyébként élesben is ki fogják próbálni magukat. A Garantált tárlatvezetések Ludus növendékeivel program keretében a Cella Septichora Látogatóközpontban, március 3-án, 10-én, 17-én, 24-én 11.00 és 15.00 szakvezetés tartanak a látogatók részére, melyek a rendes belépőjeggyel látogathatóak.

Program
Március 3., szombat

Világörökségi helyszínek
Szombat 10.00 – 12.00 óra
A Cella Septichora Látogatóközpont, Ókeresztény mauzóleum és az Apáca u-i síremlékek megtekintése, szakképzett vezető bemutatásával. A 10.00 és 12.00 óra között a helyszínre érkezők, csoportokra bontva tekinthetik meg az emlékeket.
Találkozó: Cella Septichora Látogatóközpont
Részvételi díj: 400Ft/fő

Zsolnay Kulturális Negyed
szombat 14.00 – 17.00 óra
A megadott időpontban a helyszínre látogató érdeklődök, kisebb csoportokban tekinthetik meg a negyed területét, a Zsolnay Mauzóleumot és a Gyugyi-kiállítást.
Találkozó: Zsolnay Kulturális Negyed, Látogatóközpont
Részvételi díj: 400Ft/fő

Előzetes regisztrációs nem szükséges. A Cella Septichora Látogatóközpont délelőtti programján résztvevők kedvezményes jegyet válthatnak mindkét helyszínre. Érdeklődni az info@pecsorokseg.hu email címen vagy a 72/224-755 telefonszámon lehet.

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Hirdetés