Idén is lesz magyarságismereti mozgótábor Pécsen

Idén is meghirdeti a Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábort a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatalokért. A 14-19 éves fiatalok március 30-ig pályázhatnak a nyári programra – olvasható a rakoczitabor.hu honlapon.

hirdetés

A szervezők célja az immár 19. alkalommal megszervezett programmal, hogy határon túli magyar fiatalokat Magyarországon táboroztassanak, és így alaposan megismerkednek a résztvevők a magyar történelemmel, kultúrával, és művészetekkel.

Az alapítvány felhívása szerint a nyári táborra azok a magyar fiatalok jelentkezhetnek a táborra, akik a Kárpát-medencében, határon túli magyar területen élnek, a 14. életévüket június 30-ig betöltötték és még nem múltak el 19. évesek, elkötelezetten érdeklődnek a magyar történelem és kultúra iránt, felekezettől függetlenül gyakorolják vallásukat, valamint még nem vettek rész a mozgótáborban.

A diákok több tétel közül választhatnak, így pályamunkát nyújthatnak be Kastélyok, kúriák környezetemben – múlt jelen és jövő témában (eredeti elképzelések régi épületek megmentésére és felhasználására), vagy arról, hogy Kodály Zoltán születésének 130. évfordulójához kapcsolódva mennyire tartják fontosnak népi hagyományok ápolását a 21. században.

Választható téma továbbá a szóbeli történelem fontossága és megőrzése, a Papíron is magyar lettem – gondolataim a kettős állampolgárságról, a Magyar Nagyasszonyok üzenete – személyes jellegű bemutató írás valamelyik magyar nagyasszonyról. Lehet pályázni a szűkebb hazájuk nemzetiségi térképének változásairól szóló írással is. A délvidéki pályázóknak külön lehetőségként adták meg az Ami a 90-es évek háborúi után maradt/magyarnak lenni a Délvidéken a 90-es években című témát.

A tábort június 30. és július 15. között tartják meg több helyszínen, így a fiatalok Győrben, Pécsett, Kecskeméten, Miskolcon és Budapesten is látogatást tesznek.

A programokat a fővárosi II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencében élő Fiatalokért mellett a Kanadai Rákóczi Alapítvány, valamint a magyarországi Templomos Lovagrend szervezi.