Idén is megkóstolhatjuk a nemzet kenyerét

Több ezer cipót sütnek idén is hazánk minden tájáról és a Kárpát-medence valamennyi országából érkező búza összeöntése után megőrölt lisztből. A nemzet kenyere programot tavaly rendezték meg először Pécsen.

hirdetés

Ebben az évben várhatóan a tavalyi első rendezvénynél is nagyobb visszhangja lehet a nemzet kenyere programnak, hiszen egyre több település, szervezet jelezte csatlakozási szándékát a kezdeményezéshez – mondta Páva Zsolt az idei újdonságokat ismertető sajtótájékoztatón. A polgármester kijelentette: egy évvel ezelőtt három országból, hat megyei jogú városból és tizenkilenc megyei kamarától érkezett tíz tonna búza az Összeöntés ünnepére.

A lisztből négyezer cipót sütöttek, s mintegy öt tonnát a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára ajánlottak fel, hogy az árvaházban lakó gyerekeknek süssenek belőle kenyeret.

Korinek László ötletgazda azt mondta, hazánk összes megyéjéből, s a Kárpát-medence valamennyi országából várják a búzát az idei nemzet kenyere programhoz. A várhatóan több mint tíz tonna búzát augusztus 18-án, az Összeöntés ünnepén elkeverik, majd megőrlik, s az alapanyag egy részéből az egyik baranyai pékségben sütik meg a nemzet kenyerét, valamint a cipókat.

Az augusztus 20-i pécsi rendezvényen bárki megkóstolhatja majd a kis cipókat, amelyeket Pécsi Jótékony Nőegylet tagjai értékesítenek majd.