Megérkeztek a tankönyvek

Időben megérkeztek a tankönyvek minden iskolába tanévkezdésre – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési helyettes államtitkára hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón.

hirdetés

Sipos Imre elmondta, hétfőre a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) az összes tankönyvet kiszállította az iskolákba, több mint 1,2 millió diák átvehette névre szóló tankönyvcsomagját.

Hangsúlyozta: a rászorulók mellett az összes elsős ingyenesen kaphatja meg a tankönyveit, a jövő tanévben újabb évfolyamként lépnek be majd a másodikosok, és ezután felmenő rendszerben a többi osztály. Az idén több mint 708 ezer diáknak jár az ingyen tankönyv – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az iskoláknak nem kellett pénzzel foglalkozniuk, és a szülőknek sem kellett sorban állni fizetéskor, csak a tankönyvekért kellett bemenniük az intézményekbe. Az új rendszernek köszönhetően átlátható tankönyvellátás alakult ki.

A helyettes államtitkár elmondta, a fenntartókkal és az intézményekkel folyamatosan tartották a kapcsolatot, és igyekeztek az esetleges problémákat kiküszöbölni.

Jelezte, hogy bizonyos változások, finomítások várhatók a jövőben a rendszerben, de ezeket nem részletezte. Az a fő cél, hogy átlátható, költséghatékony és minőségi tankönyvellátás legyen az országban – hangsúlyozta.     Az államtitkárság a kiosztott háttéranyagban arról írt, hogy a kormány 2010-től megállította a tankönyvárak növekedését. A Nemzeti Tankönyvkiadó 2004-es eladásakor a kormány azt ígérte, hogy a privatizáció kedvező, árcsökkentő és minőségjavító folyamatokat indít el, ezzel szemben 2004 és 2010 között az árak több mint a duplájukra emelkedtek. Míg 2005 és 2010 között az akkori oktatásirányítás infláció feletti áremelkedést tett lehetővé, addig 2010-től a szaktárca vezetője minden évben élt árkorlátozó jogával, s az árakat gyakorlatilag befagyasztotta – közölték.

Arany László Tamás, a Kello igazgatója elmondta, hogy a legtöbb intézmény hétfőn, az első tanítási napon osztotta ki a tankönyvcsomagokat. Azok, akiknek fizetniük kellett, többségükben már kiegyenlítették a tankönyvek árát – tette hozzá, megjegyezve, a jövőben nagyobb gondot kell fordítaniuk az információáramlásra, hogy a szülők minden ismerettel rendelkezzenek.

Arról, hogy előfordult, hiányos tankönyvcsomagot kaptak a diákok egyes iskolákban, azt mondta, volt több intézmény, ahol nem megfelelő rendelést adtak le. Megpróbálták még a nyári időszakban felkérni az érintett iskolákat, hogy ezeket a hiányosságokat pótolják. Az ígérte, hogy az iskolákba el fognak juttatni minden olyan könyvet, amelyet korábban nem rendeltek meg, vagy más ok miatt hiányoztak a csomagból.

Több mint 1500 diák segítette a munkát, és csomagolta a könyveket, ha egy százalék hiba van, már az is nagy arány – jegyezte meg.

Azt mondta, a csekkes befizetés mindenképpen korszerűbb, mint a korábbi, amikor akár fél napot is sorban kellett állniuk a szülőknek, és biztonsági kockázatot is jelentett az iskoláknak, hogy nagy összegek kezelésével kellett foglalkozniuk. Korábban azt kérték mindenkitől, augusztus 15-ig fizesse be a könyvek árát, és az addig az időpontig fizetőkről augusztus 27-én értesítették az intézményeket, hogy átadhatók a könyvek. Akik ezután fizettek, azoktól azt kérték, a befizetési igazolást vigyék magukkal az iskolákba.

A tankönyvek pótrendelésének határideje szeptember 5. Az iskolai tankönyvfelelősök addig tudják kezelni a tévesen megrendelt tankönyveket vagy az időközben iskolát váltó diákokét. A tankönyvfelelősök díjazásáról az iskolaigazgatók döntöttek – tette hozzá.

MEGOSZTÁS
Előző cikkSzőlőt akartak lopni
Következő cikkTour de Harkány