Időfaktor: a gyerek egészsége múlhat rajta

Sokan azzal riogatnak, hogy a szülés utáni percek meghatározhatják a gyerek egész életét. Nos, ezt a kijelentést akkor kell komolyan venni, ha valamilyen komplikáció lépett fel a világrajövetelnél. Szerencsére Pécsen felkészültek az ilyen esetekre.

hirdetés

Egy-egy elhúzódó vajúdás, oxigénhiány, zavaros magzatvíz vagy épp a nyakra tekeredett köldökzsinór. Ezek intőjelek arra vonatkozóan, hogy bizony oda kell figyelni a csöppségre az első pár hétben – hívja fel a figyelmet Kutas Réka, gyógytornász. Mivel ez jelezheti azt is, hogy a gyerek később vagy nehezebben éri utol társait a mozgásfejlődésben. Az orvostudomány és a Dévény-módszer azonban csodákra képes, így nem kell kétségbeesniük a szülőknek – teszi hozzá a szakember.

A legfontosabb, hogy figyeljük a jeleket – hangsúlyozza Kutas Réka. Ha a gyermek három hónapos korában még mindig nem tud alkaron támaszkodni, vagy nem emeli a fejét akkor nem szabad várni – figyelmeztet a gyógytornász. Ha nem cselekszünk időben, akkor az a gyerek felnőtt korára is kihathat, méghozzá a mozgására vagy testtartására.

Kutas Réka tornáztatás közben - a gyerek figyelmét játékokkal kötik le
Kutas Réka tornáztatás közben – a gyerek figyelmét játékokkal kötik le

Pécsett több lehetőség is adott, ha a szűrővizsgálaton a gyermeknél valamilyen rendellenességet találnak az orvosok.

Dévény-torna (DSGM)
A Dévény-torna Dévény Annáról kapta a nevét. A gyógytornász, művészi torna-szakedző az elmúlt három évtizedben kidolgozta és folyamatosan fejlesztette a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszert (DSGM). A DSGM mind szemléletében, mind gyakorlatában gyökeresen eltér az eddigi mozgás rehabilitációs módszerektől. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az izomzatot, az inakat stimulálják és ezáltal indítják be a pontos mozgásfejlődést. Egyszerűen megfogalmazva: nem az a mozgást erőltetik, ami nem megy, hanem az inakon keresztül az agyat stimulálják, hogy beinduljon a folyamat. Az Országos Egészségügyi Pénztár hamarosan támogatja majd ezt a kezelést is.

Dévény-torna: nem azt erőltetik, ami nem megy, hanem azt stimulálják, ami megy
Dévény-torna: nem azt erőltetik, ami nem megy, hanem azt stimulálják, ami megy

Hagyományos gyógytorna
Ezt a gyerekrehabilitációt Katona-módszernek is hívják. Katona professzor találta ki, lényege, hogy az elemi mozgásmintákat gyakoroltatják fél éves korig. Ez a Dévény-tornával ellentétben nem direkt stimuláció, hanem a külső ingerekre hat. Itt az is előfordul, hogy a szülő házi feladatba kap egy-egy feladatsort, amivel a gyerek fejlődését tudja segíteni. Az Országos Egészségügyi Pénztár által is támogatott módszer.

Nincs lusta baba, csak a szülő sokszor erre fogja az elmaradást
Nincs lusta baba, csak a szülő sokszor erre fogja az elmaradást

Korai fejlesztő
Itt úgynevezett konduktorok dolgoznak, akiket a Pető Intézetben képeznek (Dr. Pető András nevéhez fűződik). Ők főként pedagógia módszereket használnak a mozgásfejlesztésre (mondókázáshoz kapcsolt mozdulatsor). A Pető-módszer a világon talán a legtöbbet emlegetett pedagógiai fejlesztő módszer, habilitációs/rehabilitációs eljárás. Lényege, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók.

Az intőjeleket a kezdő szülők számára egy füzetbe is összegyűjtötték, ami jól illusztrálja a gyerek helyes mozgásfejlődését. Itt meg tudod nézni.