Igen, van ilyen, hogy magyarságtudomány!

Növekszik a magyarságtudomány iránti érdeklődés – hangzott el a Pécsett hétfőn kezdődő VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón.

hirdetés

Egyre népesebbek a kongresszusaink, az idei alkalom lényegesen tágítja a magyarságtudomány látókörét – jelentette ki Monok István, a tanácskozást szervező Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság magyar társelnöke.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapításának 650. évfordulójára rendezett ünnepségsorozatba illeszkedő, szombatig tartó kongresszusra 24 ország 128 intézményéből 493 előadó érkezik, a hat nap alatt több mint 500 tudományos előadást hallgathatnak meg a résztvevők.

Valamennyi szomszédos országból, illetve – többek között – az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Koreából, Kínából, Japánból és az Egyesült Államokból is érkeznek tudósok. A konferencia fő témája a kultúra- és tudományköziség, a magyarságtudomány a 21. században.

Monok István az idei kongresszus különlegességéről azt mondta, hogy az egyetem teljes szellemi spektruma bekerül a magyarságtudomány látókörébe. Példaként említette a konferencia témáját adó jog-, gazdaság- valamint orvostörténetet.

Monok István fontosnak nevezte, hogy tudomány “mögékérdezzen” a médiumok által a magyarságról sugallt a képnek.

Tuomo Lahdelma, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság finn elnöke azt emelte ki, hogy a tanácskozáson negyven szimpóziumot tartanak. Az előadók magas számára utalva azt mondta: “nagy szükség van” ilyen kongresszusokra.

Pécs, 2016. augusztus 22. Monok István, a hungarológiai kongresszust szervezõ Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság társelnöke (b2) beszél a VIII. Nemzetköz Hungarológiai Kongresszus sajtótájékoztatóján a pécsi Kodály Központban 2016. augusztus 22-én. Balról Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) oktatási rektorhelyettese (b), Tuomo Lahdelma finn hungarológus, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság elnöke (j2) és Mekis D. János irodalomtudós, a szervezõbizottság fõtitkára (j). A PTE alapításának 650. évfordulójára rendezett ünnepségsorozatba illeszkedõ hatnapos kongresszus fõ témája a kultúra- és tudományköziség, a magyarságtudomány a 21. században. MTI Fotó: Lendvai Péter
Balról Berke Gyula, Monk István, Tuomo Lahdelma  és Mekis D. János 

Mekis D. János irodalomtudós, a szervezőbizottság főtitkára utalt arra, hogy komoly tudományos eredmények várhatóak a kongresszuson, amelynek közvetítő nyelve – a filmes szekciót kivéve – a magyar lesz. Az MTI-nek elmondta, hogy a nemzetközi konferencia anyagából 15-20 tudományos kötet megjelentetését tervezik.

Berke Gyula, a PTE rektorhelyettese a sajtótájékoztatón megköszönte a pécsi önkormányzatnak és a Pécsi Egyházmegyének a kongresszus megszervezéséhez nyújtott támogatást, hozzátéve, hogy az egyetem szekszárdi székhelyű karán is tartanak konferenciaprogramokat.

A tanácskozáson lesz például a német-magyar tudományos és kulturális kapcsolatok két világháború közötti történetét vizsgáló szimpózium. Foglalkoznak még egyebek mellett a nyelvi sokszínűséggel, magyar színháztörténeti kérdésekkel, a migráció jogi aspektusaival és a Kárpát-medence vallási kultúrájával is.

A nemzetközi kongresszust ötévente rendezik meg, 2011-ben Kolozsvár, előtte a finnországi Jyväskylä, Róma és Nápoly, Szeged és Bécs adott otthont a tanácskozásnak. Első alkalommal, 1981-ben Budapesten rendezték meg a fórumot – mondta korábban Monok István.

A társaság létrejöttét 1977-ben kezdeményezte a Magyar Tudományos Akadémia, így alakult meg a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság. Olyan nemzetközi szervezetet sikerült létrehozni magyarországi központtal, amely azt tűzte ki célul, hogy kapcsolatot teremtsen a nem Magyarországon élő, ám a magyarsággal foglalkozó tudósok között. Ezzel elősegítette az egyes országok kutatói közötti rendszeres információcserét, az eredményekről való tájékoztatást, a magyar nyelv, irodalom, néprajz és kultúra nemzeti egyoldalúságtól mentes tudományos vizsgálatát.