Így kell járulékot fizetnie a vállalkozóknak

Azok az egyéni vállalkozók, akik tevékenységüket szüneteltetik, kötelesek ezt bejelenti az ügyfélkapun keresztül, ugyanis így a biztosítási jogviszonyuk is szünetel, ezért erre az időtartam alatt nincs járulékfizetési kötelezettségük, derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága közleményéből.

hirdetés

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének kezdő napjától nem érvényes taj kártya abban az esetben, ha az egyéni vállalkozói jogviszonya mellett egyéb biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb okokból sem jogosult.

A biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezők közül azok jogosultak külön járulékfizetés nélkül az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira, akik ugyan nem biztosítottak, de egészségügyi, szociális helyzetük miatt az ellátásuk költségeit a költségvetés fizeti.

Felhívják a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó a tevékenységének szüneteltetését az ügyfélkapun bejelenti, és egyéb biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik, továbbá egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult, akkor a szünetelés kezdő napjától havi 6810 forint (napi 227 forint) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie azért, hogy a taj kártyája továbbra is érvényes maradjon.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget a NAV internetes honlapjáról ingyenesen letölthető (www.nav.gov.hu ), vagy az ügyfélszolgálatokon elérhető 14T1011-es bejelentő lapon kell bejelenteni.

Amennyiben az egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy tovább folytatja a tevékenységét, akkor a szünetelés utolsó napjával az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség megszűnését a hivatal felé szintén be kell jelenteni.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének a járulékkötelezettség szempontjából abban az esetben is jelentősége lehet, ha ezen tevékenysége mellett őstermelői tevékenységet is folytat, vagy egy gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja, illetve ügyvezetője (társas vállalkozó). A szüneteltetés kezdő napjától a magánszemély a társas vállalkozói jogviszonyban főfoglalkozású vállalkozókét teljesíti a járulékkötelezettségét, illetve őstermelőként biztosítottnak fog minősülni, vagyis őstermelőként járulékfizetési kötelezettsége keletkezik.

2014-től a kisadózó vállalkozók is kötelesek a tevékenységük szüneteltetésének kezdő napjától az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni (ha egyéb biztosítási jogviszonyuk nincs, és egészségügyi szolgáltatási járulékra egyéb okból nem jogosultak), mivel a tevékenységük szüneteltetésének kezdő napjától a biztosítási kötelezettségük (és így a taj kártya érvényessége) megszűnik, áll a közleményben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a szüneteltetés tényét nem elég az ügyfélkapun keresztül bejelenteni, hanem a14T1041-es bejelentő és változás bejelentő lapon (kisadózó vállalkozók esetében a 14T101E nyomtatványon) az adóhivatal felé is jelezni kell.