Kamarás, Beleznay, Iványi az anyák napjáról

Május első vasárnapja az édesanyák ünnepe: a jeles alkalom kapcsán pécsi, illetve a városból már elszármazott nevesebb személyiségeket kérdeztünk meg arról, mi módon köszöntik fel édesanyjukat.

hirdetés

Bár mostanában tévéműsorokban kevesebbet találkozni vele, a pécsi Beleznay Endrét Friderikusz Sándor Meglepő és mulatságos című műsora miatt mindenki ismeri. Az egykori álriporter Budapesten él, így édesanyját és anyósát csak Pécsen és Veszprémben tudja felköszönteni. Mint mondta, éppen emiatt esetleges, hogy éppen anyák napján tud-e találkozni velük; ezzel együtt legalább egy telefon erejéig minden évben megköszönti őket, még ha saját bevallása szerint „egyáltalán nem ünnepbarát típus”. Gyermekkorában még meglepetésekkel is készült; előfordult, hogy virágtartóval, s más „technikai képességeket igénylő” munkákkal lepte meg anyukáját – mondta.

Iványi Dalma, a magyar kosárlabdázás egyik legendája éppen vasárnap tartja az első anyák napját olyan értelemben, hogy gyermeke még egy éves sincs. Saját édesanyját viszont eddigi élete során minden esztendőben felköszöntötte, s – mivel az ünnep általában a kosárszezon végére esett – legtöbbször személyesen, virágcsokorral, személyes ajándékokkal lepi meg. Hozzátette: amikor puszival nem is tudja köszönteni édesanyját, legalább egy képeslap formájában üdvözli.

Lipics Zsolt, az egyik legnépszerűbb pécsi színész sosem feledkezett meg édesanyjáról és nagymamájáról, ha közeledett május első vasárnapja. Saját bevallása szerint ugyanakkor mellőzte a saját készítésű ajándékokat, s inkább a jól bevált virággal készült. Idén harmadikos kislánya miatt is fontos számára az ünnep, mert – mint mondta – gyermeke iskolai műsorral is készül.

A főként a nők körében közkedvelt, jelenleg egy skóciai filmforgatáson lévő Kamarás Iván a legnagyobb bánatára idén csak a távolból tudja felköszönteni édesanyját. A színész egyébként napi kapcsolatban van édesanyjával, a Liszt- és Kossuth-díjas pécsi táncművésszel, Uhrik Dórával.  Már rég nem Pécsen él, rendszeresen jár haza, s szinte nincs olyan nap, hogy ne beszélnének telefonon – mondta.

Pásztory Dóra olimpiai bajnok úszónk számára szent és sérthetetlen az anyák napja. A jeles alkalmakkor általában a család összes nő tagja egy helyen találkozik – legtöbbször a nagymamánál, Marcaliban – s a napot együtt töltve, beszélgetve, sütve-főzve ünnepelnek. Mint mondta, fiatalabb korában ugyan rendszeresen verseket is mondott felmenőinek, ma már szavalás helyett virággal készül.