Így választ az ország!

Élőben, percről-percre tudósítunk a legfrissebb országos választási eredményekről, fennakadásokról, bejelentésekről, kígyózós sorokról, és selfie-ző jelöltekről. 

hirdetés

———————————————————————————————————————

22:27 – Kozármislenyben is megvan a győztes

Kozármislenyben Dr. Bíró Károly a szavazatok csaknem 60%-át szerezte meg, így maga mögé utasította a fideszes Gyöngyösi Tibort és a jobbikos Bozsér Józsefet.

————————————————————————————————————————

22:18 – Nem váltották le a polgármestert

Dr. Marenics János független jelölt 40,60%-os többséggel maradt Siklós polgármestere.

————————————————————————————————————————

21:52 -Tarolt a Fidesz Baranyában 

Harkányban Baksai Endre Tamás, Mohácson Szekó József, Komlón Polics József lett a polgármester. A Fidesz-KDNP jelöltjei mindhárom városban nagy különbséggel verték ellenfeleiket.

————————————————————————————————————————

21:30 – Mohácson megvan a polgármester?

Ismét Szekó József (FIDESZ-KDNP) Mohács polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges).

A jelöltek sorrendje:

1. Szekó József (FIDESZ-KDNP) – 69,72 százalék (3.375 szavazat)

2. Csorbai Ferenc (MSZP) – 11,71 százalék (567 szavazat)

3. Bertanicz Vilmos Györgyné (DK) – 10,58 százalék (512 szavazat)

4. Schindl Anikó (JOBBIK) – 7,99 százalék (387 szavazat)

————————————————————————————————————————

21:00 – Egyelőre tarolt a Fidesz a megyén is

A Baranya megyei közgyűlés összetétele 18%-os feldolgozottságnál:

 • FIDESZ-KDNP 12
 • JOBBIK 3
 • MSZP 3
 • DK 1
 • EGYÜTT 0
 • LMP 0
 • NYBMK 0

————————————————————————————————————————

Így áll a helyzet Baranyában:

Sellye: 100% feldolgozottság:

 • Nagy Attila (Független jelölt) 68.14%
 • Vicze Béla Ferenc (Független jelölt) 30.04 %
 • Kasza Dávid (Független jelölt) 1.82 %

Mohács 95,65%-os feldolgozottságnál:

 • Szekó József FIDESZ-KDNP 69,89%
 • Csorbai Ferenc MSZP 11,61%
 • Bertanicz Vilmos Györgyné DK 10,61%

Komló 73,91%-os feldolgozottságnál:

 • Polics József FIDESZ-KDNP 40.3 %
 • Dr. Barbarics Ildikó MSZP-DK 32.03 %
 • Jégl Zoltán TKEGY 16.29 %

Siklós 44%-os feldolgozottságnál:

 • Dr. Marenics János Független jelölt 41.41 %
 • Mojzes Tamás FIDESZ-KDNP 31.86 %
 • Ottó Krisztián Ottó Független jelölt 17.33 %

———————————————————————————————————————–

20:47 – Szita Károly maradt a polgármester

A jelenlegi polgármester vezeti tovább Kaposvárt. Szita Károly mostani újrázás azt jelenti, hogy hatodik alkalommal lehet Kaposvár polgármestere, ez a nagyvárosi településvezetők között is egyedülálló – írja a Kapos.hu.

————————————————————————————————————————

20:28 – Ki lesz a főpolgármester?

Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 11,75 százalékos feldolgozottságnál a következő:

1. Tarlós István (FIDESZ-KDNP) – 50,29 százalék (29.607 szavazat)

2. Dr. Bokros Lajos András (MOMA) – 33,58 százalék (19.767 szavazat)

3. Dr. Staudt Gábor (JOBBIK) – 8,89 százalék (5.235 szavazat)

4. Csárdi Antal (LMP) – 5,35 százalék (3.152 szavazat)

5. Dr. Bodnár Zoltán György (MLP) – 1,89 százalék (1.111 szavazat)

————————————————————————————————————————

20:02 – Csoda, hogy elindultak

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) alelnöke szerint már az is siker, hogy egy másfél éves párt elindult a választáson, és végigcsinálták a kampányt.

Pusztai Erzsébet vasárnap este a MoMa budapesti eredményváró rendezvényén, az V. kerületi Corner rendezvényközpontban az MTI-nek elmondta, a részvételi arányok azt mutatják, hogy az előző önkormányzati választásokhoz képest kevesebben mentek el most szavazni. Azt nem tudni, hogy kinek kedvez a csekély választási részvétel – fűzte hozzá.

Pusztai Erzsébet azt mondta, már az is siker, hogy elindultak a választáson, hiszen egy másfél éve létező pártról van szó. Saját anyagi forrásaikból fedezték a kampányt – tette hozzá.

————————————————————————————————————————

19:58 – “Nem lesz meglepetés”

A Kossuth Rádió által megkérdezett szakértők szerint nem várható nagy meglepetés az önkormányzati választáson. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet és Huber Szebasztián, a Forum Politicum szakértője a Kossuth Rádió önkormányzati választási műsorában vasárnap este, a szavazókörök bezárása után fejtette ki véleményét.

Fodor Csaba azt mondta: nagy meglepetésre nem érdemes számítani. A mozgósítás dinamikáját és a részvételi adatokat tekintve a 2010-es helyzethez hasonlit a mostani: nagyjából minden térségben, minden megyében ugyanannyian mentek el szavazni. Hozzátette: a baloldal – miként tavasszal – most sem volt képes arra, hogy “téthelyzetté fűtse fel a kampányt”. Ez főként azokban a budapesti kerületekben lehet majd érdekes, amelyek esélyesek lehettek a baloldal számára – tette hozzá.

Huber Szebasztián felidézte, hogy korábban a baloldal elemzői azt mondták: a baloldalnak a nagyobb részvétel kedvezhet, mert az mutatja a kormányváltó hangulatot. A szakértő hozzátette: azokban a kerületekben, ahol esélyesebbnek gondolta magát a baloldal, alacsonyabb volt a részvétel. Ezek alapján sem várható meglepetés az eredményben.

A Forum Politicum szakértője ugyanakkor megjegyezte, vannak olyan körzetek, amelyekre érdemes odafigyelni. Szerinte a legélesebb verseny Miskolcon várható, ahol a korábbi felmérések alapján fej-fej mellett halad a három polgármesterjelölt, Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP, a több baloldali párt által támogatott Pásztor Albert, valamint

Jakab Péter, a Jobbik jelöltje. Érdekes lehet, hogy a Jobbiknak sikerül-e egy megyei jogú várost elhódítania – jegyezte meg Huber Szebasztián.

————————————————————————————————————————

19:37 – Kocsmában várakozik az LMP

Egy belvárosi romkocsmában, az Ankertben tartja eredményváró rendezvényét az LMP a vasárnapi önkormányzati választás estéjén.

Fél nyolcig Schiffer András és Szél Bernadett, a párt két társelnöke mellett a helyszínre érkezett Csárdi Antal főpolgármester-jelölt, aki feleségével várja az eredményeket. Több kerületi polgármesterjelölt is csatlakozott hozzájuk, valamint néhány tucatnyi szakértő és szimpatizáns gyülekezik az Ankertben.

A televíziók és a rádiók építettek ideiglenes stúdiókat a szórakozóhelyen, több internetes laptól és az írott sajtótól is érkeztek újságírók.

Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje az MTI-nek azt nyilatkozta, csalódást okozott számára az önkormányzati választáson való részvételi arány. Hozzátette: választásról választásra egyre kevesebben járulnak az urnákhoz, ami szerinte azt mutatja, hogy az embereknek Budapesten és az egész országban elegük van a politikából, változásra van szükségük.

Az LMP számára ez azt jelenti, hogy a párt jó irányba indult el – értékelte.

Csárdi Antal
Lazulás van az LMP-nél

————————————————————————————————————————

19:36 – Az újságírók vannak többségben az MSZP-nél

Az MSZP a VI. kerületi Jókai utcai székházában várja az önkormányzati választás eredményét vasárnap este.

Az épületben este fél nyolc körül az újságírók vannak többségben, akik a földszinti Horn Gyula-teremben várakoznak. A székházba jönnek majd az MSZP vezetői, országos elnökségének tagjai. A polgármester- és képviselőjelöltek többsége a választókerületében várja az eredményeket.

Tóbiás József pártelnök már itt van. Az újságírókhoz lejött Tüttő Kata, a párt XII. kerületi polgármesterjelöltje.

A Bokros Lajosnak, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjének támogatásáról kialakult belső vitáról Tüttő Kata, aki az országos és a budapesti elnökségnek is tagja, újságíróknak azt mondta, belülről ez a vita nem érződött olyan élesnek, kívül viszont fel lett nagyítva. Hangsúlyozta: nincs ma erős ellentét az MSZP-n belül.

————————————————————————————————————————

19:23 – A Bálnában várja az eredményeket a Fidesz

A budapesti Bálna kereskedelmi, kulturális és szórakoztató központban tartja önkormányzati választási eredményváróját vasárnap este a Fidesz-KDNP.

Az épület előtt kivetítőn – amelyen a Hír TV adása látható – lehet követni az eredményeket. A szimpatizánsokat lacikonyha és sörpadok várják.

A téren felállítottak egy színpadot is, ahol késő este, az eredmények ismeretében, a beszédek várhatók.

Ahogyan az áprilisi országgyűlési választáson, úgy most is a IX. kerületi rendezvényközpont első emeletén alakították ki a sajtóközpontot, ahonnan Fidesz-molinó elől jelentkezhetnek be a tévéstábok.

A politikusok ezúttal is a sajtótól elkülönített helyen követik figyelemmel az eseményeket.

A részvételi adatokat is értékelő első kormánypárti nyilatkozatok a választási iroda sajtótájékoztatóját követően várhatók.

 ————————————————————————————————————————

19:10 – Game over

Este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és nemzetiségi képviselők választása.

A választópolgárok vasárnap reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat. A 10 351 önkormányzati és 3189 nemzetiségi szavazókört már bezárták a szavazatszámláló bizottságok, és hozzákezdtek a voksok összeszámlálásához, szétválogatásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálja meg.

————————————————————————————————————————

18:44 – Nógrádban szavaztak a legtöbben

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 17.30 óráig a szavazásra jogosultak 39,82 százaléka (3 253 788 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A megyék közül a részvételi arány 17.30 órakor Nógrád megyében volt a legmagasabb, 48,03 százalék, ami 79 656 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 35,62 százalék, 156 920 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 39,74 százalék, a 2002-es választáson 45,78 százalék szavazott 17.30 óráig. A nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson a választásra jogosultak 46,53 százaléka voksolt 17.30 óráig, négy évvel ezelőtt pedig 41,77 százaléka.

————————————————————————————————————————

18:24 – Részeg szavazók rendetlenkedtek 

A Heves megyei Tenken erős illuminált állapotban lévő férfi felszakította az urnát a boríték behelyezésekor. A 1-es szavazókörben történt eset után a bizottság tagjai az urnát azonnal lezárták és félretették. A szavazatokat a szavazás végén a többivel együtt meg fogják számolni.

A Fejér megyei Ercsiből hasonló esetet jelentettek. A 6-os szavazókörben egy választópolgár jelentősen ittas volt, kommunikációra alkalmatlan állapotban jelent meg- fogalmazott a szavazatszámláló bizottság. A névjegyzéket két helyen próbálta meg firkálással aláírni, a választópolgárokat zaklatta és hangoskodott, a többszöri felszólítás ellenére sem távozott a helyiségből.

————————————————————————————————————————

18:11 – A nemzetiségi választók több mint fele szavazott

A választásra jogosultak 58,98 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon 17.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

 • Baranya megye 63,6 százalék 15.353 szavazó
 • Bács-Kiskun megye 55,73 százalék 6.651 szavazó
 • Békés megye 62,24 százalék 7.855 szavazó
 • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 61,43 százalék 17.729 szavazó
 • Csongrád megye 50,54 százalék 2.056 szavazó
 • Fejér megye 58,72 százalék 3.103 szavazó
 • Győr-Moson-Sopron megye 49,99 százalék 2.726 szavazó
 • Hajdú-Bihar megye 57,38 százalék 7.569 szavazó
 • Heves megye 58,82 százalék 5.373 szavazó
 • Jász-Nagykun-Szolnok megye 52,08 százalék 5.422 szavazó
 • Komárom-Esztergom megye 63,89 százalék 3.523 szavazó
 • Nógrád megye 60,7 százalék 6.547 szavazó
 • Pest megye 57,22 százalék 12.868 szavazó
 • Somogy megye 58,34 százalék 5.084 szavazó
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 62,68 százalék 14.891 szavazó
 • Tolna megye 60,01 százalék 6.078 szavazó
 • Vas megye 60,51 százalék 2.700 szavazó
 • Veszprém megye 62,53 százalék 3.483 szavazó
 • Zala megye 53,88 százalék 3.217 szavazó

A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az NVI honlapján.

————————————————————————————————————————

17:47 – Újabb jogsértés? 

Jogsértést tapasztaltak a vasárnapi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP képviselő- és polgármesterjelöltjei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kótajban – közölte a kormánypárt helyi polgármesterjelöltje vasárnap az MTI-vel.

Mussó József azt mondta: tudomásuk szerint egyesek szervezetten vittek el választókat szavazni az egyik szavazókörbe, az ott lévő szavazófülkékbe azonban nem mehettek be, a szavazólapokat a bizottság szeme láttára töltötték ki. Állítása szerint az érintett szavazókat ezután a szavazóhelyiséggel szemközti üzlethelyiségbe vitték, ahol rögzítették, hogy ki szavazott már, egy másik helyen pedig megvendégelték őket.

A kormánypárti polgármesterjelölt hozzátette, a szavazatszámláló bizottság Fidesz-KDNP által delegált tagjai jegyzőkönyvet szerettek volna felvenni a szabálytalan szavazásról, de ezt a bizottság többi tagja megtagadta. Mussó József közlése szerint emellett az egyik szavazókört jogszabályellenesen alakították ki, mivel egy helyiségben folyik a nemzetiségi és a helyi önkormányzati választás.

A visszaélések miatt feljelentést tettek a rendőrségen – tette hozzá a polgármesterjelölt.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI érdeklődésre azt közölte, ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, ezt követően a rendőrség megkezdte az adatgyűjtést.

Kocsis József, Kótaj jegyzője az MTI kérdésére vasárnap délután azt mondta, a helyi választási irodához nem érkezett kifogás.

————————————————————————————————————————

17:39 – A rekorder Baranyában Ózdfalu

A faluban élő 130 választópolgár közül már délután háromig 103-an mentek el voksolni. Ez 79 százalékos arány. Itt hárman szeretnének polgármesterek lenni, és 12-en képviselők.

————————————————————————————————————————

17:07 – Újabb remek szelfie-vel gazdagodtunk

Bálint Antónia után Juhász Péter, az Együtt-PM polgármesterjelöltje is szelfizett voksolás közben. A politikus “A szavazó fülke magánya” – címmel posztolt képet magáról facebook oldalán. A képhez gratulálunk, nagyon jól sikerült. Egy pozitívum: Juhász legalább nem a szavazólappal pózolt.

juhász péter
Forrás: facebook.com

————————————————————————————————————————

17:13 – Nincs sok nemzetiségi voksoló

A választásra jogosultak 45,37 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon 15 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    48,21 százalék    11.638 szavazó
Bács-Kiskun megye                42,79 százalék    5.107 szavazó
Békés megye                      49,13 százalék    6.200 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       47,39 százalék    13.678 szavazó
Csongrád megye                   39,18 százalék    1.594 szavazó
Fejér megye                      43,64 százalék    2.306 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          36,57 százalék    1.994 szavazó
Hajdú-Bihar megye                46,26 százalék    6.102 szavazó
Heves megye                      45,87 százalék    4.190 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       39,8 százalék     4.144 szavazó
Komárom-Esztergom megye          48,19 százalék    2.657 szavazó
Nógrád megye                     45,82 százalék    4.942 szavazó
Pest megye                       43,57 százalék    9.800 szavazó
Somogy megye                     44,95 százalék    3.917 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     49,37 százalék    11.729 szavazó
Tolna megye                      45,11 százalék    4.569 szavazó
Vas megye                        44,94 százalék    2.005 szavazó
Veszprém megye                   45,01 százalék    2.507 szavazó
Zala megye                       40,08 százalék    2.393 szavazó

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 17.30 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

 

————————————————————————————————————————

16:57 – Visszalépett a polgármesterjelölt

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshután is elmarad a vasárnapi polgármester-választás, az egyetlen jelölt szombaton visszalépett – közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Elmondta: Répáshutával együtt hét helyen marad el a polgármester-választás vasárnap jelölt hiányában.

Nem választanak polgármestert a Tolna megyei Aparhanton és Udvariban, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, a Zala megyei Valkonyán és a Veszprém megyei Nemesvitán sem.

————————————————————————————————————————

16:44 – Lassan beérjük 2010-et

Az Országos Választási Iroda adatai szerint négy évvel ezelőtt 15:oo-ig a választópolgárok 31,47 %-a ment el szavazni, így most nem sokkal vagyunk lemaradva. Pontosan 1,36 százalékkal. Hajrá!

————————————————————————————————————————

16:30 – Minden a legnagyobb rendben

Fennakadás nélkül folyik a szavazás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok tagjainak választásán – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap az MTI-nek.

Reggel 6 óra óta tart a 10 351 szavazókörben a polgármesterek, helyi képviselő-testületi, valamint megyei közgyűlési képviselők választása, a 241 ezer nemzetiségiként regisztrált választópolgár pedig a 3189 kijelölt szavazókörben adhatja le voksát.

Pálffy Ilona elmondta, hogy mindössze néhány rosszullétről, fülkében hagyott szavazólapról, áramszünetről érkezett bejelentés.

————————————————————————————————————————

15:42 – Választási csalás Hevesben?

A Jobbik választási csalással gyanúsítja a Fidesz-KDNP egyik Heves városi önkormányzati képviselőjelöltjét – tájékoztatta a párt vasárnap közleményben az MTI-t.

Közlésük szerint a Jobbik helyi szervezetének aktivistái “rajtakapták Lányi Józsefet, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjét, amint a város romák lakta Krakó városrészében benzint tankolt néhány fiatalember autójába, meghívta őket kávéra, majd átadott nekik egy Nokia-dobozt”.

A történtekről fényképeket készítettek, és tájékoztatták a helyi választási bizottságot is – tudatta a Jobbik.

————————————————————————————————————————

15:00 – Szelfie-zett Bálint Toncsi

A szavazófülkében szelfie-zett, ezzel pedig jogsértő dolgot tett Bálint Antónia, aki a Fidesz színeiben készül képviselőnek – írja a Blikk.hu Úgy tűnik az angyalföldi képviselőjelölt nem olvasta az Országos Választási Iroda iránymutatását, melyben egyértelműen szerepel, hogy a szavazófülkében tilos fényképezkedni. Ejnye!

toncsi
Forrás: facebook.com

 ————————————————————————————————————————

14:00 – Minden az emberek kezében van! – nyilatkozta Orbán Viktor az önkormányzati választásokról

 ————————————————————————————————————————

13:45 – Minél szorosabb, annál jobb

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc újságíróknak azt mondta vasárnap: a baloldali pártok három-hat pluszkerületet fognak megnyerni, ami négy év után nem kis teljesítmény. Ha ez nem teljesül, akkor az kudarc – tette hozzá.