Illusztris vendég az erdőkben

Az elmúlt napokban illusztris vendég tekintette meg a pécsi erdőkben folyó gazdálkodást. A Biokom Nonprofit Kft. és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közös meghívására Varga Béla, a természetközeli erdőgazdálkodás elterjesztését zászlajára tűző PRO SILVA EUROPA szervezet alapító tagja, a PRO SILVA HUNGARIA szervezet tiszteletbeli elnöke érkezett kétnapos látogatásra Pécsre. 

hirdetés

A program a Zselici Tájvédelmi Körzetben indult, ahol a nemzeti park igazgatóság vagyonkezelésében lévő Töröcskei-erdővel ismerkedtek meg a szakemberek. Az ott kialakított Fekete-harkály Tanösvény végigjárása és a folyamatos erdőborítást eredményező gazdálkodás megtekintése hasznos tapasztalatokat nyújtott a résztvevőknek. A szakmai nap végén pedig vetített előadás keretében kaptak látványos tájékoztatást a téma európai eredményeiről az érdeklődők.

Másnap a Biokom Nonprofit Kft. vezetőjével, Dr. Kiss Tiborral folytatott megbeszéléssel kezdődött a nap. Áttekintették Pécs város erdeiben végzett erdőgazdálkodás jelenlegi helyzetét és a jövőbeni feladatokat, különös figyelmet fordítottak az elpusztult feketefenyő-állományok kezelési nehézségeire. Varga Béla felhívta a figyelmet arra, hogy az ország más területein is tapasztalt probléma megoldása komoly szakmai kihívást jelentő, megkerülhetetlen feladat, amelyet az erdőkezelőknek kell megoldaniuk.

Az eszmecserét követő terepi bejárás során a jeles szakember rendkívül elismerően nyilatkozott a Mecsek déli oldalán már elvégzett munkákról. Kiemelte, hogy véleménye szerint országosan is egyedülálló a lovas fogattal kivitelezett, ezáltal az értékes természeti környezetet, a meglévő őshonos állományt, és nem utolsó sorban a pécsiek kedvelt kirándulóhelyét hatékonyan óvó beavatkozás. A még fertőzött, szinte teljesen elszáradt fenyő-állományrészek láttán ökológiai, tűz- és balesetvédelmi szempontok miatt szorgalmazta a munkák folytatását az elnök.

A látogatás egy teljesen más típusú élőhelyen, a Kismély-völgyben zárult. A Biokom Nonprofit Kft. Parkerdei Szolgálatának szakemberei az ottani bükkös-, gyertyános-tölgyes állományokban elindított, mind közjóléti, mind természetvédelmi szempontból előnyös szálaló gazdálkodás folytatásához kaptak hasznos tanácsokat Varga Bélától. (Mint például a fényviszonyokra érzékeny fafajok nagyobb egyedszámban történő felnevelése.) A PRO SILVA HUNGARIA szervezet és a Biokom Nonprofit Kft. a találkozó eredményessége okán a jövőben további szakmai együttműködést folytatnak.