Illúziók és reflexiók nőkről női szemmel

Bóbics Diána és Pásti Katalin kortárs képzőművészek december 1.-én 17 órakor nyíló kiállításán a rajzok, festmények, videók és installációk láthatóak a Káptalan utca 4. szám alatti Múzeum Galériában. Többek között a turkálók nőkre gyakorolt pszichés hatását vizsgálják, és a női test belsejébe vezetnek az alkotások.

hirdetés


Két alkotó valóság és illúzió határait feszegeti, s műveikkel aktuális társadalmi kérdésköröket járnak körbe: az embert biológiai vonatkozásában, a női biológiai struktúrát, neurológiai működését, a mentális állapotokat és a női természetet.

Meglátásuk szerint felfokozott pszichés állapotban a nő szervezete vagy annak valamely része az adott ingerre változatos reflexív cselekedetsorral képes reagálni. Ilyen például a használtruha-kereskedésben a turkálás, ami egyfajta levezetése lehet különböző frusztrációknak, praktikus cselekvés, mely akár a szerelem felfokozott erejének megélését segíti.

Intim helyzetek ezek, amelyek nem kerülnek gyakran fókuszba, nagyító alá. Ahogyan az emberi test sem látható nyilvánosan mezítelenül, főleg belülről, csak speciális esetben, például műtét közben.

A két alkotó számára a levetett ruhák újra felvéve egy másik ember személyiségét hordozzák, hasonlatosan ahhoz, mint amikor valaki egy pótszívet kap és azzal később együtt él.