Ilyen volt Pécsről a Vénusz-átvonulás!

Egy olyan jelenséget figyeltek meg lelkes csillagászok, amelyet – pesszimisták szerint – aligha láthatnak többet életükben. „Szeplős” napkorong legközelebb csak 2125-ben lesz újra.

hirdetés

Mintegy nyolcvanan fordultak kelet felé szerda hajnalban az egyik Siklósi úti nagyáruház parkolójában. A társaság teleszkópokkal, binokulárokkal, fényképezőgépekkel és szendvicsekkel felszerelkezve érkezett.

A lelkes csapat a Vénusz Nap előtti átvonulását tekintette meg: egy nem is olyan apró pontnak tűnt a naprendszer második bolygója központi csillagunk előtt elhaladva, az élményt csak fokozta, hogy emellett még számos, akár Föld-nagyságú napfoltot is meg lehetett figyelni.

Azért volt fontos a helyszín megválasztása, mert a FEMA mögötti területről jó kilátás nyílt északkeletre, s így már reggel öttől látható volt az átvonulás.

Nem csoda, ha a távcsővel rendelkezők fotózva, illetve mozgóképen is igyekeztek megörökíteni a „szeplős” napkorongot, amellett, hogy észlelési naplóikat is serényen töltötték.

(Gyenizse Péternek a fotókat, Lutz Zsoltnak pedig a videót köszönjük.)

A jelenség legizgalmasabb része reggel fél hét után pár perccel kezdődött a Vénusz kilépésével: mikor a bolygó félig elhagyta a napkorongot, olyan látványt nyújtott, mintha kiharaptak volna belőle egy kisebb darabot. A társaság sorra járta végig a kitelepített tíz távcsövet, hol az egyikbe, hol a másikba tekintve.

Az átvonulás egyébként bepillantást enged abba a munkamódszerbe, amellyel a naprendszeren kívüli bolygókat kutatják.

Ahogy a Vénusz elhalad a Nap előtt, központi csillagunk fényessége, ha minimális mértékben is, de mérhetően csökken. A Kepler űrtávcső hasonló elven vadássza az olyan, akár több ezer fényév távolságra lévő csillagokat, amelyek fényességében periodikus csökkenések figyelhetőek meg. A tudósok ezek alapján feltételezik, hogy a csillag előtt úgy vonul át egy bolygó, ahogy szerdán a Vénusz a Nap előtt.

– Persze azok a Vénusznál sokkal nagyobb égitestek, a legtöbb a Jupiterhez hasonló méretű gázóriás. Mintegy ezer ilyen úgynevezett exobolygót fedeztek fel ezzel a módszerrel – fejtette ki Ács György amatőr csillagász.
Azoknak sem kell bánkódniuk, akik lemaradtak az égi eseményről, mivel a csúcstechnikával felszerelt új pécsi planetáriumban is bemutatják az átvonulást ezen a hétvégén.

Tréfás kedvű pécsi olvasónk, Kiss Gadget Zoltán ennél is különlegesebb együttállásra vágyott: a hivatásos fotósnak számítógépe segítségével sikerült „megörökítenie” a Vénusz Hold előtti áthaladását. (Köszönjük neki is.)