Kiállítják Csontváry ellopott művét

Egyszerű halandó szombattól, június 16-tól Pécsen láthatja először Csontváry Kosztka Tivadar sok kalandot megélt festményét, a Szerelmesek találkozása (Randevú) című alkotást. Az ellopott, majd megkerült remekművet a Csontváry Múzeumban mutatták be pénteken, s szeptemberig ott is marad.

hirdetés

Igazi kuriózumban lehet részük azoknak, akik szombattól ellátogatnak a Csontváry Múzeumba, hiszen az igazából egyik művészeti stílusba sem sorolható munkáiról híres festő szenzációs munkáját tekinthetik meg az intézmény falai között. A Szerelmesek találkozása (Randevú) című alkotást pénteken zártkörű ünnepség keretében helyezték el a múzeumban, ahol szombattól szeptember végéig a nagyközönség is megcsodálhatja.

230 millióért vették meg hat éve

A huszadik század legelején készült különleges alkotás 2006-ban a hazai árverések történetében rekordáron, 230 millió forintért kelt el, s másik érdekessége, hogy a képet még sohasem állították ki, az aukcióig sem a szakma, sem a közönség nem láthatta teljes egészében. Reprodukálva is csak egy részlete volt Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában.

A munkát a festőművész átmeneti korszakának főműveként tartják számon, mai értékét tekintve pedig 288 millió forintra becsülik a festményt.

Alig akad “szerelmes képe”

Mint azt Winkler Nóra (képünkön), a 2006-os árverés vezetője e képet méltató beszédében elmondta, a festmény egy olyan témát dolgoz fel, amely csak elvétve felvedezhető Csontváry amúgy is kevés művet tartalmazó életművében. Éppen ezért. Tette hozzá, kuriózumnak számít, hogy mostantól a pécsi Csontváry Múzeum falai között bárki szemügyre veheti, s összehasonlíthatja a művész legnagyobb munkáival.

Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója azt mondta: a tény, hogy a festmény szeptembertől visszakerül egy műgyűjtő magánkollekciójába felkeltheti az érdeklődést a kép iránt. Éppen ezért a múzeum forgalomnövekedést vár a kuriózumtól.

Befalazták a tavasszal

A legutóbbi történetét tekintve fordulatos históriája is van a képnek, hiszen az alkotást több műremekkel együtt idén márciusban ellopták egy budapesti lakásból. A tárgyak előkerültek, a Szerelmesek találkozását pedig az egyik tolvaj apósának fővárosi otthonában, egy szekrény mögött befalazva találták meg.

Sárkány József, a baranyai múzeumok igazgatóságának szakembere ezt követően személyesen vette fel a kapcsolatot a kép tulajdonosával, aki hajlandó volt kölcsönadni a festményt. Ennek köszönhető, hogy azt egy ideig most Pécsen láthatja a nagyközönség. A felajánló pénzt nem kért, a múzeumnak mindössze a szállítási és a biztosítás díjat kell kifizetnie a kiállítás idejére.

Aki kíváncsi a festményre, az a hétfő kivételével a hét minden napján nyitva tartó Csontváry Múzeumban tekintheti meg az alkotást szeptemberig 10 és 18 óra között, de a Múzeumok Éjszakáján, szombat este is megpillanthatják az érdeklődők.