IMS: tavasszal állnak neki az Illyésnek

Elsőként az Illyés Gyula Általános Iskola épületét újítja fel az önkormányzat a statikai problémákkal küzdő három kertvárosi, IMS-technológiával készült iskola közül. Ide a tervek szerint jövő szeptemberben visszaköltözhetnek a tanulók. A döntésekkel kapcsolatban hétfőn határozott a Pénzügyi Bizottság.

hirdetés

A legrosszabb állapotban lévő, két éve kiürített épületet nemcsak megerősítik, de szinte teljes körű felújítást is végrehajtanak benne. Az összesen majdnem 600 millió forintba kerülő munkálatokat koordináló műszaki ellenőrt nemsokára kiválasztják, s a tervek szerint márciusban az érdemi munka is megkezdődhet – döntött hétfőn a Pénzügyi Bizottság. A költségek harmadát uniós pályázati forrásból teremtik elő.

A munkák során az iskola IMS-szerkezetű épületének megerősítését végzik el úgynevezett csúszókábeles technológiával, utólag bevitt feszítő erővel. Emellett az iskola tornatermének homlokzati hőszigetelését és felújítását is tartalmazza a munka, s az akadálymentes közlekedést is biztosítják, kicserélik az intézmény elektromos hálózatát, gépészetét.

A tervek szerint szeptemberre készre jelenthetik a kivitelezők az épületet, így semmi sem akadályozhatja, hogy az évekkel ezelőtt kiürített ház a következő tanévtől kezdve ismét gyerekekkel, s tanáraikkal teljen meg.

A jelenleg szigorú statikai felügyelet alatt álló, de ma is üzemelő másik két iskolaépület, az Árpád fejedelem és a Testvérvárosok terei sem marad mai állapotában. Utóbbit a tervek szerint még idén elkezdik renoválni, előbbinek pedig 2012-ben állnak neki.

Azért van szükség a szakaszos munkára, hogy a gyermekek elhelyezése a kivitelezés időszakaira megoldható legyen. A Testvérvárosok Terei Általános Iskola felújítása 2012 januárjában, míg az Árpád Fejedelem Általános Iskola és Gimnázium felújítása 2013 januárjában fejeződhet be.

A másfél ezer kisdiákot érintő beruházások összértéke egyébként 1,8 milliárd forintra rúg, melynek felét pályázati úton teremti elő az önkormányzat.