Indul az előválasztás második fordulója

Mától egészen jövő szombatig lehet szavazni arra, hogy ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a jövő tavaszi országgyűlési választáson. Dobrev Klára és Márki-Zay Péter verseng a szavazatokért.

Az előválasztás első fordulójában az már eldőlt, hogy ki lesz az a 106 egyéni képviselőjelölt, aki az ellenzék színeiben indul majd a választáson. E mellett három fősre szűkült a miniszterelnök-jelöltek versenye is, hisze  az akkor a három legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt, Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jutott be a második fordulóba.

Aztán közel egy hetes tárgyalássorozat (huzavona) után végül Budapest főpolgármestere, Karácson Gergely pénteken bejelentette, hogy visszalép Márki-Zay javára, így a ma reggel 8 órakor rajtló második fordulóan már csak a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára és Márki-Zay közül lehet választani, kétszereplőssé vált a verseny.

A szavazólapokat már kedden kinyomtatták, azokon Karácsony neve is szerepel, így minden egyes helyszínen a szavazóbiztosoknak kell fekete alkoholos filccel kihúzni a főpolgármester nevét, és kisatírozni a rubrikáját. Az előválasztás szervezői azért felhívják mindenki figyelmét arra, hogy ha olyan szavazólapot kapnának kézhez, amelyen Karácson neve nincs kihúzva, adják azt vissza a szavazóbiztosoknak, és kérjék meg őket, hogy húzzák ki a nevét.

Az országban ezúttal bárki, bárhol leadhatja szavazatát, ugyanis az egész ország egyetlen szavazókörnek számít. A legtöbb helyen fixen telepített sátrakban lehet voksolni, jellemzően minden nap reggel 8 és este 6 között, azonban lesznek alkalmi jelleggel felállított szavazóhelyek, és néhány sátor nyitvatartása eltérhet a fentitől. Erről az előválasztás honlapján lehet tájékozódni,

ebben a cikkünkben pedig megírtuk korábban, hogy Pécsett hol lehet leadni a voksokat.

Online is lehet szavazni a következő egy hétben – október 16-ig tart a második forduló –, ráadásul aki már korábban is így vett részt az előválasztáson, annak most már nem kell regisztrálnia, elég a nevét és a személyi számát beírnia a videóhívásos azonosítás előtt. Az elovalasztas.hu oldalon minden nap reggel 9 és este 9 között van lehetőség online formában leadni a szavazatunkat.

Akárcsak az első körben, most is szavazhatnak azok a 18 év alattiak is, akik jövő március 31-ig betöltik a 18. életévüket.

Fotó: Előválasztás 2021 Facebook-oldal

Hirdetés