Ingyen adják a hittankönyveket

A református egyház ingyen biztosítja a hittankönyveket azoknak az 1. és 5. osztályos tanulóknak, akik az állami általános iskolákban a református hit- és erkölcstant választották – közölte a Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata pénteken az MTI-vel.

hirdetés

A hittankönyveket és munkafüzeteket a jövő hét végéig vehetik át a tanulók az egyházközségeken keresztül – írták, egyúttal reményüket fejezték ki, hogy a kormányzattal folyó tárgyalások eredménnyel zárulnak a tankönyvek finanszírozást illetően.

Az MRE zsinatának elnöksége megbízásából a Református Pedagógiai Intézet (RPI) és a Kálvin Kiadó gondoskodik a hittankönyvek és munkafüzetek eljuttatásáról az érintett diákoknak – jegyezték meg.

A taneszközök eljuttatása az RPI által kiadott igazolás alapján történik. Az RPI az egyházközségek felmért igénye alapján, illetve a folyamatos egyeztetés után igazolást állít ki a térítésmentesen jogszerűen igényelhető tankönyvek és munkafüzetek példányszámáról.

Hangsúlyozták, hogy tankönyvre és munkafüzetre jogosult minden egyházközség az állami általános iskola 1. és 5. évfolyamán kötelezően választható hit- és erkölcstant tanuló diákok után, ha a tankönyvet, munkafüzetet az állami általános iskola eddig nem rendelte meg.

Ez a támogatási forma jelenleg nem terjed ki a fakultatív hittanoktatásra, az állami nyolc évfolyamos gimnáziumok 5. osztályának kivételével a középiskolákban és az egyházi iskolákban szervezett hittanoktatásra, valamint az állami iskola bevonása nélkül szervezett gyülekezeti hittanoktatásra – tették hozzá.

A támogatási programban átadott munkafüzeteket a tanulók kapják meg. A tankönyveket egyelőre tartós tankönyvként, használatra adják át, mert “a jövő évi taneszköz-támogatás rendszere még nem ismert”. A program fedezetét az MRE biztosítja a várt állami támogatások figyelembevételével.

Azok a gyülekezetek, amelyek már megvásárolták a taneszközöket, utólagos hozzájárulásra tarthatnak igényt akkor, amikor az 1. és 5. évfolyamos taneszközök legalább 90 százalékát kiszállították. Az elnökség arra kérte a gyülekezeteket, hogy az RPI-vel és a Kálvin Kiadóval együtt dolgozva biztosítsák a szükséges adatokat a gyors és átlátható tankönyvelosztás érdekében.

  • Hawking

    Van ami ingyen sem kell. Épp eleget mérgezték már a keresztény egyházak gyerekeink agyát a sok ósdi babonával az ő képzelt metafizikai barátjukról. A XXI. század emberének vallásos csacsiságok helyett praktikus, tudományos ismeretekre van szüksége, amelyek előre viszik a világot, nem vissza a középkor irányába.