Ingyen ingatlan az önkormányzatoknak

Idén 195 önkormányzat részére 484 ingatlant ad át ingyenesen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., míg műemléki felújításokra 2013-ban összesen 3,2 milliárd forintot fordítottak.

hirdetés

A MNV csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság októberében elindított, Országos Vagyongazdálkodási Roadshow elnevezésű eseménysorozata idén 12 megyébe látogatott el, a találkozók alkalmával az MNV a helyi vagyongazdálkodás aktualitásairól, az ingyenes tulajdonba adás menetéről tájékoztatott. Az utolsó állomás Békéscsabán volt.

A társaság a rendezvénysorozat egyes állomásain beszámolt többek között arról, hogy idén tizennyolc, összesen 562 millió forint értékű ingatlant adtak át Heves-megyében. Komárom-Esztergom megyében eddig több mint 12 millió forint értékben adtak át ingatlanokat, és folyamatban van 42 ingatlan átadása összesen több mint 350 millió forint értékben.

Baranya megyében 2011 óta 1,4 milliárd forint az ingyenesen tulajdonba adott ingatlanok értéke, és 2,3 milliárd forintot fordított az MNV Zrt. a műemlékek megújítására.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ugyanakkor több mint 4000 négyzetméter alapterületű ingatlanrész került a Miskolci Törvényszékhez és több mint 1000 négyzetméter a Magyar Nemzeti Levéltár vagyonkezelésébe.

Tolna megyében 17 önkormányzatból 13 település képviselőtestülete összesen 40, 16 millió forint összértékű ingatlanra nyújtott be igényt.

A közlemény szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 2 település, Jászberény és Tiszaigar jelezte kérvényezési szándékát 13 ingatlanra. Az ingatlanok összköltsége több mint 50 millió forint.     Somogy megyében 3,6 milliárd forint értékben adott át ingatlanokat a vagyonkezelő az önkormányzatok részére. Ebből mintegy 2,5 milliárd forint értékben PPP kontsrukcióban létesült sportcélú ingatlanokat, 4 tanuszodát és 5 tornacsarnokot vásárolt ki a magyar állam a beruházóktól és adta át ingyenesen az önkormányzatok részére.

Vas megyében várhatóan 12 településen összesen 23, Zala megyében pedig 3 településen összesen 5, ma még állami tulajdonú ingatlan átadásáról írnak alá megállapodást a közeljövőben az önkormányzatokkal.

Békés megyében 2013-ban Battonya önkormányzata és Csorvás önkormányzata részére adott át ingyenesen ingatlant a társaság összesen 12,46 millió forint értékben. Jelenleg további három önkormányzat három ingatlannal kapcsolatos igénye áll teljesítés alatt.

Az Országos Vagyongazdálkodási Roadshow 2014-ben is folytatódik, a tervek szerint az újév januárjában Győr-Moson-Sopron megyébe, Hajdú-Bihar megyébe, Bács-Kiskun megyébe és Csongrád megyébe látogat el az MNV Zrt.